Στην υποβάθμιση του κορονοϊού από τη βαθμίδα παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής κατάστασης προχώρησε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παραπάνω από 3 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 6,9 εκατ. άτομα ανά την υφήλιο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «ανακηρύσσω το τέλος του καθεστώς παγκόσμιας έκτακτης υγειονομικής κατάστασης για την Covid-19».
Σημειώνεται πως ο Οργανισμός ανακήρυξε τον κορονοϊό στο καθεστώς που ήταν μέχρι και σήμερα στις 30 Ιανουάριου του 2020. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΠΟΥ, ο Covid-19 δεν έχει σταματήσει να είναι απειλή για την παγκόσμια υγεία.
Την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, καταμετρήθηκαν πάνω από 3.500 νεκροί από τον κορονοϊό παγκοσμίως, όταν ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιανουάριο του 2021 ήταν πάνω από 100.000 σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Δήλωση σχετικά με τη δέκατη πέμπτη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) για την πανδημία της νόσου των κορονοϊών (COVID-19)
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει τη χαρά να διαβιβάσει την Έκθεση της δέκατης πέμπτης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) (ΔΥΚ) σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, από τις 12:00 έως τις 17:00 CET.
Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη φθίνουσα τάση των θανάτων από τον COVID-19, τη μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2. Η θέση της επιτροπής εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Αναγνωρίζοντας τις εναπομένουσες αβεβαιότητες που θέτει η πιθανή εξέλιξη του SARS-CoV-2, συμβούλεψε ότι είναι καιρός να μεταβούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τις συμβουλές της Επιτροπής σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Διαπιστώνει ότι το COVID-19 είναι πλέον ένα καθιερωμένο και συνεχιζόμενο υγειονομικό ζήτημα που δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέτασε τις συμβουλές που παρείχε η Επιτροπή σχετικά με τις προτεινόμενες προσωρινές συστάσεις και τις εξέδωσε σύμφωνα με την παρακάτω δήλωση. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ θα συγκαλέσει μια Επιτροπή Αναθεώρησης της ΔΥΑ για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις Μόνιμες Συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το Στρατηγικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης 2023-2025 COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συνιστάται στα συμβαλλόμενα κράτη να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εκδοθείσες προσωρινές συστάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους συμβούλους της Επιτροπής για τη δέσμευση και τις συμβουλές τους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.