Θλίψη στον νομικό κόσμο προκάλεσε η είδηση ότι πέθανε ο δικηγόρος Ξενοφών Γιαταγάνας.

Απεβίωσε χθες Τετάρτη ενώ ο τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει αύριο  Παρασκευή 15/12, στη 1.30 στη Ριτσώνα.

Ο νομικός με την ευρύτητα γνώσεων είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2016)

Ξενοφών Γιαταγάνας: Ποιος ήταν

Πολυσχιδής προσωπικότητα με σημαντικό αποτύπωμα, ο Ξενοφών Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

  • Είχε διατελέσει μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1978-1988).
  • Επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Νομοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1995-1998).
  • Μέλος του Γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Jacques Santer (1998-2000),
  • Εταίρος (Fellow) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Κέντρου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2000-2001).
  • Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991-1995 και 2001-2003).
  • Αποσπασμένος στο Υπουργείο Εξωτερικών για την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003).
  • Νομικός Σύμβουλος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσαρμογή του Σχεδίου Ανάν στο κοινοτικό κεκτημένο (2004), Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Μ.Ε.) και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (από τον Απρίλιο του 2004),
  • Σύμβουλος Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου (2012) και του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπ.Οικονομικών (2010-2011),

Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά.

Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μονογραφίες του αφορούν την πορεία συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) και την ενσωμάτωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2004), την Ευρώπη μετά την κρίση (2008), το Δικαίωμα Αντίστασης και την Πολιτική Ανυπακοή (2010).

Το αντίο του Ευάγγελου Βενιζέλου

“Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις έναν άνθρωπο σαν τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Έναν υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση. Έναν γνήσιο διανοούμενο. Συλλέκτη ιστορικών εμπειριών με προσωπικό κόστος αλλά και γραμματοσήμων. Συμμέτοχο της Ιστορίας και επιμελή αρχειοθέτη της. Έναν μαχόμενο δημοκράτη που στρατεύθηκε και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έναν λάτρη της Τήνου. Έναν ευγενή κοσμοπολίτη και ουσιαστικό πατριώτη. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ