Στην δημόσια συνεδρίαση της 04.06.2024 του Γ΄ Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κατά την εκδίκαση δύο υποθέσεων φερόμενης επαναπροώθησης από τα ελληνικά σύνορα, υπήρξε σε διάφορα σημεία αναφορά στις γραπτές παρατηρήσεις με την οποίες ο Συνήγορος του Πολίτη ως τρίτος, ανεξάρτητος, φορέας παρενέβη στο υπό κρίσιν ζήτημα κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου του Γ΄ Τμήματος του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρ.34 παρ.2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη καλείται από το ΕΔΔΑ να συνεισφέρει με την εμπειρία της σε ελληνικές υποθέσεις για διάφορα ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους στην πράξη, ως amicus curiae (Παρέμβαση τρίτου τον Ιανουάριο 2020 για το ζήτημα της ονοματοδοσίας τέκνου https://www.synigoros.gr/el/category/allodapoi-ithageneia-astiki-katastasi/post/apofash-toy-edda-gia-th-8rhskeytikh-eley8eria-katopin-parembashs-toy-synhgoroy, επίσης τον Ιανουάριο 2024 για το νέο αρ.6Α Σωφρονιστικού Κώδικα περί προσφυγής κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης, υπόθεση που εκκρεμεί).

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί τιμητικές τις προσκλήσεις του ΕΔΔΑ και αυτονόητο καθήκον σε ένα κράτος δικαίου την ανταπόκριση στα αιτήματα της Δικαιοσύνης, ελληνικών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Συνημμένα:

• Η από 26.03.2024 παρέμβαση τρίτου του Συνηγόρου του Πολίτη στο ΕΔΔΑ σχετικά με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων

• Το video της δημόσια ς ακρόασης του Γ΄ Τμήματος τ ου ΕΔΔΑ της 04.06.2024 στις υποθέσεις C RJ. και AE. κατά Ελλάδας https://www.echr.coe.int/w/g.r.j.-v.-greece-and-a.e.-v.-greece

Από το δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη