Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς το ΥΠΑΙΘΑ για την ανάγκη υιοθέτησης ρυθμιστικού πλαισίου ως προς την λειτουργία των κέντρων μελέτης και των summer camps ιδιωτικών φορέων

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές σχετικά με προβλήματα λειτουργίας, υποδομής και κατάλληλης στελέχωσης των Κέντρων Μελέτης που απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των θερινών κατασκηνώσεων/δραστηριοτήτων κέντρων μελέτης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων («summer camps»). Από τη διερεύνηση διαπιστώθηκε η απουσία θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και προδιαγραφών.

Ειδικότερα, τα Κέντρα Μελέτης δεν μπορούν να θεωρηθούν φροντιστήρια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται εκ του νόμου αδειοδότηση φροντιστηρίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από το οικείο θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο δεν προκύπτει ο ορισμός και η λειτουργία Κέντρων Μελέτης, ούτε προβλέπεται διαδικασία χορήγησης άδειας σχετικών κέντρων. Αποτέλεσμα είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία πολλών τέτοιων κέντρων σε όλη τη χώρα, στα οποία μαθητές/μαθήτριες δημοτικού περνούν ορισμένες ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά και κατά τις θερινές διακοπές τους με μη προβλεπόμενους και εποπτευόμενους όρους ασφαλείας, υγειονομικές προδιαγραφές, αλλά και προδιαγραφές κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, πιστοποίηση και προσοντολόγιο προσωπικού, όρους μεταφοράς των μαθητών/μαθητριών. Φαινομενικά ανύπαρκτοι είναι επιπλέον και οι όροι εργασίας και δήλωσής της, όσον αφορά στο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, για το οποίο επίσης δεν είναι γνωστή και δεν εξασφαλίζεται η καταλληλότητα και εξειδίκευσή του αντίστοιχα με τις εκάστοτε παρεχόμενες και διαφημιζόμενες δραστηριότητες και υπηρεσίες.

Ως προς τα επονομαζόμενα Summer Camps που υλοποιούν δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ιδιωτικά σχολεία, η λειτουργία τους βασίζεται στην παρ. 5 του άρθ. 3 του ν. 4713/2020, η οποία ορίζει ότι μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου ή και των διδακτικών ημερών τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να διοργανώνουν και άλλες, προαιρετικής παρακολούθησης, δραστηριότητες και δράσεις, ιδίως εκπαιδευτικού, μορφωτικού ή επιμορφωτικού περιεχομένου, αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, καθώς και φιλοξενίας, οι οποίες γνωστοποιούνται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με εξασφάλιση αμοιβής του απασχολούμενου προσωπικού βάσει των διατάξεων της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Καθώς ωστόσο η θερινή δραστηριότητα δεν υπάγεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του Ν. 682/1977, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αόριστοι και ασαφείς παραμένουν και σε αυτήν την περίπτωση οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας των θερινών προγραμμάτων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε εγγράφως στο Υπουργείο Παιδείας, ότι είναι απαραίτητη η άμεση διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και προδιαγραφών λειτουργίας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι φοίτησης των παιδιών στα Κέντρα Μελέτης και τα summer camps των κέντρων αυτών και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπερνομοθετικής ισχύος ν.2101.92, και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και του ολοκληρωμένου ελέγχου της εργασίας, καταλληλότητας και ειδίκευσης του προσωπικού.

Στο απαντητικό του έγγραφο το ΥΠΑΙΘΑ ενημερώνει ότι η πολιτική του ηγεσία προσανατολίζεται στο άμεσο μέλλον να ρυθμίσει κανονιστικά/νομοθετικά τα ζητήματα αδειοδότησης και λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προσωπικού που θα απασχολείται στις εν λόγω δομές καθώς και την εποπτεία επ’ αυτών. Ως προς τα summer camps των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, βασιζόμενο στο προαναφερθέν άρθ. 3 παρ. 5 του του ν. 4713/2020 αναφέρει ότι η χρήση των εγκαταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εκτός διδακτικού ωραρίου δεν υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου και επισημαίνει ότι με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. γ΄ του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει μόνο τις προϋποθέσεις χρήσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων.

Από τη σύνοψη διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη