Εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου για καταγγελίες αυθαιρεσιών σε Σέριφο και Πάρο. Ειδικότερα, την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσαν οι καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, αλλά και οι καταγγελίες που αφορούν στο νησί της Πάρου.

Με παραγγελία της στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου διαβιβάζει τα σχετικά δημοσιεύματα και ζητά να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Σχετικά με τις καταγγελίες περί κατάληψης τμημάτων των παράλιων στην Πάρο και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες υπενθυμίζει ότι πρέπει οι εισαγγελείς να ελέγχουν, σύμφωνα και με την αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβασης όλων σε κοινόχρηστους χώρους.

Ολόκληρο το κείμενο

«Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων.

Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της.»

Οι καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου και το «κίνημα της πετσέτας»

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκαν αφενός οι αναφορές του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, για την περίπτωση σφράγισης μίας επιχείρησης που λειτουργούσε παράνομα και λίγες ημέρες μετά λειτουργούσε και πάλι.

Σε ανάρτηση του αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».

Παράλληλα, η εισαγγελική παραγγελία για κατάληψη τμημάτων αιγιαλού στην Πάρο εδράζεται στο λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» με κατοίκους του νησιού να έχουν προχωρήσει στη δημιουργία «Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες».

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες» σημείωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τις ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης. «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε ο κ. Στεφάνου.

Και όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο νόμος προβλέπει ότι «καμία παραλία δεν μπορεί να καταληφθεί από ομπρεκαθίσματα σε μεγαλύτερη έκταση από τη μισή. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ