Από την: Αφροδίτη Δ. Μανουσάκη, δικηγόρο, MSc Econ.


Έχετε κοιταχτεί ποτέ στον καθρέπτη νωρίς το πρωί; Μα προφανώς ναι .. Η εικόνα είναι ελαφρώς ατημέλητη και λογικό. Είναι ωστόσο πραγματική. Ρίχνετε λίγο νερό, ξεκινάτε τη ρουτίνα περιποίησης εφόσον ακολουθείτε κάποια. Κάπως καλύτερα; Δοκιμάστε να σας χαμογελάσετε λίγο, αγαπήστε την εικόνα σας ως έχει..δε θα ξαναείναι ποτέ ίδια…κάθε μέρα ο χρόνος όλο και κάτι θα αποτυπώνει πάνω μας. Αυτή είναι η άφιλτρη ομορφιά της ανθρώπινης φύσης.

Φανταστείτε τώρα, να αποτυπωνόταν το παραπάνω σε μια φωτογραφία. Θα βρίσκαμε όλες τις ατέλειές μας πολύ εύκολα, καθώς η εικόνα μας δε θα είχε την παραπάνω περιγραφόμενη ζωντάνια. Με όλη αυτή την επανάσταση που έχει ξεσπάσει , γύρω από την παρουσίαση της ιδέας της τελειότητας , όπως αυτή παρουσιάζεται στα social media, είναι λογικό να προσπαθούμε σε μερικά κλίκ να κλειδώσουμε την αψεγάδιαστη εικόνα μας. Αυτή που θα μείνει για πάντα παγωμένη σε μια εκδοχή περιποιημένη και δίχως ατέλειες. Τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές , η τελειότητα αυτή επιτυγχάνεται χωρίς να έχουμε περάσει ώρες στα κομμωτήρια, στα make up studio και τους αισθητικούς, αλλά μόνο με τη χρήση ειδικών έτοιμων φίλτρων ομορφιάς και νεότητας, τα οποία αλλάζουν την εικόνα μας προς το «καλύτερο» , προς μια εκδοχή χωρίς κανενός είδους ανεπιθύμητο ψεγάδι. Είναι όμως αυτή η καλύτερη εκδοχή μας; Αναρωτηθήκατε ποτέ πως σας βλέπουν οι άλλοι, εκεί που εσείς βλέπετε ένα ψεγάδι;

Το 2021 η κυβέρνηση της Νορβηγίας , με κανονισμό που πέρασε το Υπουργείο Παιδείας και Οικογενειακών Υποθέσεων, έκρινε ότι οι διάφοροι ινφλουένσερς και διαφημιστές , θα έπρεπε πάντα να επισημαίνουν στις δημοσιεύσεις τους , αν οι φωτογραφίες τους έχουν υποστεί επαγγελματικό ρετούς ή έχουν επεξεργαστεί μέσω κάποιου φίλτρου ομορφιάς. Αυτή η ρύθμιση, υπερψηφίστηκε με 75 ψήφους υπέρ και 15 κατά, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, ώστε οι νέοι άνθρωποι που είναι και εκείνοι που εκτίθενται περισσότερο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης , να μην θεωρούν ως αληθή , πρότυπα που είναι προϊόντα μοντάζ. Όπως τόνισε το Υπουργείο Παιδείας της Νορβηγίας : «Η καταπίεση του σώματος υπάρχει στον χώρο εργασίας, στον δημόσιο χώρο, στο σπίτι και σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η καταπίεση του σώματος είναι πάντα εκεί, συχνά ανεπαίσθητα και είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί» τονίζεται. Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι με τους νέους κανονισμούς θέλει να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου που έχουν τέτοιου είδους διαφημίσεις, ειδικά στα παιδιά και τους νέους.» Μάλιστα, όποιος δε συμμορφώνεται με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα τιμωρείται με κλιμακωτά πρόστιμα και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και με φυλάκιση. Με το ίδιο σκεπτικό υποχρέωσε τα ίδια πρόσωπα να αναφέρουν πότε έχουν συνεργασία επί πληρωμή ή άλλα οφέλη με τα προϊόντα που κοινοποιούν. Ήδη άλλωστε από το 2017 ο κολοσσός βάσης δεδομένων εικόνων Getty Images , απαγόρευσε την κοινοποίηση μοντέλων ή ατόμων με αναγνωρισημότητα των οποίων οι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία.

Η αλήθεια είναι πως στις σχέσεις μας, είτε αυτές είναι συγγενικές είτε είναι φιλικές είτε ερωτικές, αυτό που τραβάει τους ανθρώπους μας κοντά μας, και που μας κάνει μοναδικά ξεχωριστούς δεν είναι μια τέλεια φωτογραφία. Διαφορετικά θα εκτυπώναμε φιλτραρισμένες φωτογραφίες και θα τις φορούσαμε σαν προσωπίδες , κατά τις κοινωνικές μας περιπτύξεις. Η ουσία είναι ότι η πραγματική μας εικόνα είναι αυτή που μας κάνει υπέροχους όπως ακριβώς είμαστε φυσικά. Οι άνθρωποί μας είναι δίπλα μας βλέποντας κάθε μικρή ρυτίδα γέλιου, κάθε μικρή στιγμιαία στεναχώρια ή αποτύπωση οποιουδήποτε συναισυήματος στο πρόσωπό μας. Αυτό είναι το τέλειο. Διότι τέλειο σημαίνει αυτό που «πρέπει» να γίνει, το σκόπιμο. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ¨τέλος¨που σημαίνει σκοπός, δηλαδή το τέλειο για τον καθέναν μας είναι αυτό που μας πρέπει, αυτό που μας ταιριάζει. Και σε όλους μας ταιριάζει η αλήθεια. Η αλήθεια που δημιουργούμε κάθε πρωί που ξυπνάμε και μας γελάμε στον καθρέπτη. Διαφορετικά, αν βλέπαμε μόνο ένα φίλτρο θα καταντούσαμε ξένοι . Ο χρόνος κυλά , μας διαμορφώνει , μας διαπλάθει, μας κάνει όμορφους όπως ακριβώς προοριζόμαστε να είμαστε, μας κάνει να υπάρχουμε αυτόφωτοι και τέλειοι , έτσι που κάθε φορά που βλέπουμε την εικόνα στον καθρέπτη μας να είμαστε περήφανοι για τον πραγματικό μας εαυτό.

 

Πηγή: www.nomikospalmos.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ