Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Ελλάδος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος μίλησε για την ενεργειακή κρίση και το έγκλημα στα Τέμπη, επισημαίνοντας συνοπτικά τα εξής:
“Οι παθογένειες στην οργάνωση και στελέχωση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η έλλειψη ελέγχου των καρτέλ ενέργειας σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απουσία εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατέστησαν τη χώρα μας πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών.
Όλα ατά έχουν βεβαίως επισημανθεί και τεκμηριωθεί αναλυτικά από πλήθος εξειδικευμένων επιστημόνων, ήδη από το 2020, πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά παρόλα αυτά -και στον τομέα της ενέργειας- δεν ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και των επιπτώσεων της στη συνολική λειτουργία του Κράτους, της Κοινωνίας και της Αγοράς.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί.
Το δεύτερο ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και πώς μπορεί ο νομικός και ευρύτερα ο επιστημονικός κόσμος της χώρας να συμβάλει προς την κατεύθυνση της λήψης ορθών αποφάσεων, οι οποίες βεβαίως αποτελούν πολιτικές επιλογές.
Άραγε, στον απόηχο ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, τα εισοδήματα να συρρικνώνονται και την ακρίβεια να καλπάζει σε επίπεδα πρωτοφανή, που παραπέμπουν σε εποχές πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, η λύση είναι να αφεθούμε στο «αόρατο χέρι της αγοράς», που διαχρονικά «ρυθμίζει» τα πάντα υπέρ των οικονομικών συμφερόντων ή να απαιτήσουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, με ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, με έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω τις επιστημονικές εκδηλώσεις, τις κοινωνικές παρεμβάσεις αλλά και τις δικαστικές ενέργειες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος. Ενέργειες, οι οποίες δικαιώθηκαν με τις υπ’ αρ. 3/2022 και 4/2022 Πράξεις της Τριμελούς Επιτροπής του Αρείου Πάγου. Γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μάταιες είναι μόνο οι προσπάθειες που δεν γίνονται.
«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!», αυτό μας δίδαξε ο Νίκος Καζαντζάκης με την Ασκητική του και αυτό είναι το πνεύμα που πρέπει να διέπει όλους μας, και πρωτίστως τη νέα γενιά, το πιο υγιές και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, που μπορεί ακόμα να σκέφτεται ελεύθερα.
Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στο έγκλημα των Τεμπών, που συνέτριψε τις ψυχές μας, μας αφύπνισε απότομα από το λήθαργο της καθημερινότητας και αποκάλυψε σε όλη την ελληνική κοινωνία την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ζούμε σε όλα τα επίπεδα μια βαθιά νύχτα που ξεκίνησε από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μια νύχτα που κράτησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή περίοδο στην πρόσφατη ιστορία του νέου ελληνικού κράτους. Το πιο σημαντικό σε αυτές τις ζοφερές στιγμές είναι να μη βυθιστούμε στη θλίψη και την απογοήτευση, αλλά να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Γιατί όπως άλλωστε διδάσκει και η φυσική επιστήμη, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή.”