Της Ελένης Τσιάβο

Πρωτοφανή για την ελληνική πραγματικότητα, είναι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, σχετικά με την γνωστή υπόθεση με το βιτριόλι, που απασχολεί την επικαιρότητα από τις 20 Μαΐου, οπότε και σημειώθηκε η επίθεση στην περιοχή της Καλλιθέας με θύμα, μια νεαρή γυναίκα.

Με την προσαγωγή της βασικής υπόπτου στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το πρωί της Πέμπτης, στους νομικούς και μη κύκλους, η συζήτηση επικεντρώνεται στο θέμα της απόδοσης της ποινής, εάν ταυτοποιηθεί εν τέλει η προσαχθείσα και φερόμενη ως δράστις.

Καταρχάς σε ένα πρώτο επίπεδο, το ενδεχόμενο να μην προφυλακιστεί η 35χρονη είναι αρκετά μεγάλο. Σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου, η επίθεση με βιτριόλι χαρακτηρίζεται ως “βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, για την οποία επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια”, ως επακόλουθο από τις τελευταίες αλλαγές στους νόμους (προς το ευνοϊκότερο για τους κατηγορουμένους).

Υπάρχουν ωστόσο “διαφωνίες”, αναφορικά με το εάν η συγκεκριμένη επίθεση μπορεί ή όχι να χαρακτηριστεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ώστε η ποινή να μπορέσει είναι και πιο μεγάλη.

Για να προφυλακιστεί λοιπόν, θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο από τον αρμόδιο Εισαγγελέα που αναλαμβάνει την υπόθεση. Εν προκειμένω, βάσει αυτού του σκεπτικού, η 34χρονη Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, εάν κατάπινε το βιτριόλι την ώρα της επίθεσης.

Εν αντιθέσει με την περίπτωση της Κούνεβα όπως αναφέρουν, όπου οι δράστες την εξανάγκασαν να καταπιεί το μισό μπουκάλι με την καυστική ουσία, στην περίπτωση της Ιωάννας υπάρχει εμμέσως η βλάβη, με σωματικές βλάβες.

Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως υποστηρίζουν διακεκριμένοι ποινικολόγοι, ο δράστης αποσκοπεί με την πράξη του να σκοτώσει, όχι μόνο να βλάψει το θύμα του.

Η διαχωριστική αυτή γραμμή διαδραματίζει έτσι, καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη και τελική έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Η πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης 

Το ενδεχόμενο μεγιστοποίησης της ποινής σε επιθέσεις από βιτριόλι απασχολεί τις τελευταίες μέρες και το υπουργείο Δικαιοσύνης «Είναι μια βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τιμωρείται με 5-10 χρόνια κάθειρξη και εξετάζεται η αυστηροποίηση της ποινής», επισήμανε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι: «Θα το θέσουμε υπόψιν της επιτροπής παρακολουθήσης του ποινικού κώδικα η οποία θα παρακολουθεί τον νέο ποινικό κώδικα και τα αποτελέσματά του».

Ο υπουργός εξήγησε μάλιστα, ότι ο «ποινικός κώδικας διαπνέεται από ένα πλαίσιο χαμηλότερων ποινών, γιατί υπάρχει μια γενικότερη φιλοσοφία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν οι φυλακισμένοι να κοινωνικοποιηθούν εκ νέου, αυτό είναι μια τάση, το ζήτημα είναι να δούμε τα αποτελέσματα που φέρνει ο ποινικός κώδικας, κι αυτή η επιτροπή θα μας επιτρέψει να κάνουμε αλλαγές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ