Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαμεσολαβήσει κατόπιν αναφοράς συλλόγου περί της περιβαλλοντικής υποβάθμισης έκτασης από παράνομες δραστηριότητες (διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητων μέσων, στάθμευση τροχόσπιτων, διάνοιξη τάφρων) στο Έλος Μώλου Πάρου, με αποτέλεσμα την καταστροφή των αμμοθινών. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000 και ως υγρότοπος περιλαμβάνεται στους προστατευόμενους μικρούς νησιωτικούς, παράκτιους υγροτόπους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Η ΠΕΧΩ Κυκλάδων προέβη στην απαιτούμενη αυτοψία και ζήτησε να εφαρμοστούν οι προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης για τον οικότοπο προτεραιότητας με κωδική ονομασία GR4220025 – ZEΠ «Νησίδες Πάρου και Νότια Αντίπαρος και θαλάσσια περιοχή» καθώς και να προσκομιστούν τυχόν τεχνικές μελέτες και αδειοδοτήσεις για τη διάνοιξη των τάφρων. Επίσης, ζήτησε από το Λιμεναρχείο Πάρου και το Α.Τ. Πάρου να προβούν στις απαιτούμενες κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες για τη μη διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων εντός του παράκτιου υγροτόπου του Μώλου.

Ο Δήμος Πάρου ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι είχε διαβιβάσει τεχνικό φάκελο επεμβάσεων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως προς τη διάνοιξη τάφρων. Πρόσφατα, η Αρχή πληροφορήθηκε από τον αναφερόμενο σύλλογο ότι έχουν διακοπεί οι παράνομες δραστηριότητες, αναμένεται η έναρξη των εργασιών οριοθέτησης των αμμοθινών, ενώ τοποθετήθηκαν και ενημερωτικές πινακίδες στην προστατευόμενη έκταση από το Δήμο Πάρου.

Από τη σύνοψη διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ