Μαχητικός, αυθόρμητος χωρίς να «μασάει τα λόγια» του, ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου είναι γνωστός για τη δυναμικότητα του χαρακτήρα του.
Έτσι ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα του για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων στις προσεχείς εκλογές της 30ης Οκτωβρίου.
Χωρίς φόβο και πάθος, πιστεύοντας στην ουσία του κλάδου επιχειρεί να δώσει τη δική του έμπνευση για τα όσα οραματίζεται να δει στην πράξη, δίχως να συμβιβάζεται αλλά να παλεύει για ένα αξιοπρεπές παρόν στη δικηγορία.

«Η Ένωση αποτελεί μια τις πλέον ζωντανές, ανοικτές και επιστημονικά ενεργές κοινότητες στον νομικό κόσμο της χώρας, στον οποίο, «μαχόμενοι» δικηγόροι είναι πολύ λιγώτεροι απ’ όσο γνωρίζει ο κόσμος, ασχολούμενοι, δε, με το ποινικό δίκαιο ακόμη λιγώτεροι», αναφέρει ο ίδιος περιγράφοντας τις σκέψεις του για την επιστημονική Ένωση.

Η ροκ του διάθεση εμφανής, χωρίς να «στρουθοκαμηλίζει» αλλά και… αναμενόμενη για όσους τον γνωρίζουν από την πολυετή του πορεία σε αυτό το ταξίδι της Νομικής:
«Οι μαχόμενοι δικηγόροι δεν αρέσκονται σε εξαρτήσεις από «αφεντικά», συλλογικούς, ιεραχικούς ή και αφανείς «εργοδότες». Δεν έχουν ούτε «πελάτες» (δεν είναι σούπερ μάρκετ) – έχουν αποκλειστικά και μόνον εντολείς, δηλαδή πολίτες που συμβάλλονται μαζί τους, μόνον εφόσον πρώτα οι δικηγόροι ως επιστήμονες διαμορφώσουν συναντίληψη για το πλαίσιο, τη δεοντολογία και το ύφος της ίδιας της σχέσης εντολής που θα τους συνδέσει.
Παραφράζοντας τον Γούντυ Άλλεν (“I’d never join a club that would allow a person like me to become a member”), επιτρέψατέ μου να τονίσω ότι υπό αυτό το πλαίσιο και τις αντιλήψεις με ενδιαφέρει η συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές της Ένωσης».

Πώς «βλέπει» ο ίδιος την Ένωση Ποινικολόγων;

Η Ένωση επιδώκει να κρατήσει τις επιστημονικές και δεοντολογκές παραδόσεις του δικηγορικού σώματος σε υψηλό επίπεδο, ως πρόσωπο και ως δικηγόρο θεωρώ ότι με ενδιαφέρει σοβαρά. Μια Ένωση αγωγός στα θεσμικά όργανα του δικηγορικού κόσμου.

Με λόγο όχι περίκλειστο σε δογματικές ομφαλοσκοπήσεις, αλλά ανοικτό στη διεπιστημονικότητα. Με εκπροσώπηση στο νομοθετικό έργο, στη διαβούλευση και ιδίως στην καθημερινή εφαρμογή των θεσμών στον δικαστηριακό στίβο. Θαρραλέα απέναντι σε διοίκηση και εξουσία, μη ποδηγετούμενη και ανεξάρτητη.

Όχι «παρέα», συνδικάτο ή φράξια, αλλά Ένωση επιστημόνων που καλούνται να κρατήσουν στο ύψος τους το λειτούργημά τους σε μια εποχή όπου αποτελούν καθολική απαίτηση οι αμιγείς καταστάσεις, δυνάμεις, θέσεις και προθέσεις.

Η υποψηφιότητα και ο Γιάννης Γλύκας

«Μετά από την τιμητική πρόταση του νυν Προέδρου της Ένωσης Γιάννη Γλύκα, τον οποίο γνωρίζω από τα φοιτητικά μας χρόνια στη Νομική Αθηνών, δέχθηκα να θέσω υποψηφιότητα για εκλογή στο διευρυμένο από φέτος 15μελές διοικητικό της συμβούλιο.

Στο συλλογικό αυτό όργανο οι θέσεις είναι –προφανώς- άμισθες και επωμισμένες με απαιτήσεις για πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις και να υλοποιηθούν αποφάσεις που θα αντιστοιχούν σε πραγματικά ζητήματα που αφορούν, εν τέλει, την ποιότητα της  απονομής δικαιοσύνης, το δικαίωμα προσφυγής στην οποία περιφρουρεί ιδίως ένας μαχόμενος δικηγόρος.

Στα δύο ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν, ένα για το 15μελές δ.σ. και ένα για το 15μελές περιφερειακό δ.σ. περιλαμβάνονται πάρα πολλοί ικανότατοι δικηγόροι από ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι εκλογές διεξάγονται στις έδρες όλων των Εφετείων (και σε αρκετές Πρωτοδικείων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Δίνω με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, περισσότερο απ’ όλα, μια παρότρυνση για ευρύτατη συμμετοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ