Δικαστές και Εισαγγελείς θα αναλάβουν την επικοινωνία και ενημέρωση των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας επι τριετία με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Πρόκειται πλέον για οριζόντια ρύθμιση που λύνει προφανώς προβλήματα αποσαφήνισης για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος και έρχεται στον απόηχο όσων έγιναν με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των Δημ. Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπάκη.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης “η πρόβλεψη του θεσμού του εκπροσώπου Τύπου στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες καθίσταται αναγκαία, ώστε να αποσαφηνίζονται δικαστικά ζητήματα για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη”.
Η θητεία των εκπροσώπων θα είναι τριετής και θα επικουρούνται απο έναν δικαστικό υπάλληλο (“βοηθό δικαστή”) απο τον κλαδο που δημιουργήθηκε στον νέο Κωδικα Δικαστικών Υπαλλήλων με κατεύθυνση “ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων».

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • «Με απόφαση της Ολομέλειας των Ανώτατων Δικαστηρίων, της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, των Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώςα) ορίζεται ανά τριετία ένας δικαστικός λειτουργός ως εκπρόσωπος Τύπου του οικείου δικαστηρίου ή της Γενικής Επιτροπείας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν δικαστικό υπάλληλο, κατά προτίμηση του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων».
  • «Με απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώςα) ορίζεται ανά τριετία ένας εισαγγελικός λειτουργός ως εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας και β) τίθεται το πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Ο εκπρόσωπος Τύπου επικουρείται στο έργο του από έναν υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ