ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η ιδιαίτερη αναφορά του πρωθυπουργού στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αποτελεί προαναγγελία ανακοινώσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης για σημαντικά ευρήματα από τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα οι έλεγχοι που θα γίνουν κατά της ακρίβειας αποτελούνται από πρόστιμα σε πολυεθνικές για παραβίαση περιθωρίου κέρδους, νέες έρευνες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «ξεσκόνισμα» τιμολογίων για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

«Λαβράκια» βγάζουν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης από τους τιμοκατάλογους των προμηθευτών supermarket. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανατιμήσεις των βιομηχανιών κυμαίνονται από 2% έως 10% και εντοπίζονται κυρίως στο ελαιόλαδο, το μέλι και το χοιρινό κρέας.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βρίσκονται και οι πολυεθνικές εταιρείες. Μάλιστα, πολλές από αυτές πωλούν στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, ψαροκροκέτες που στη Γερμανία στοιχίζουν 4,49 ευρώ, στη χώρα μας είναι κατά 76% ακριβότερα, στα 7,91 ευρώ. Αντίστοιχα, δημητριακά μεγάλης εταιρείας πωλούνται στην Ελλάδα στα 5,7 ευρώ και στην Ισπανία κοστίζουν μόλις 3,25 ευρώ, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν το φυτικό γάλα στην τιμή των 3,26 ευρώ και για το ίδιο προϊόν οι Ισπανοί πληρώνουν 1,99 ευρώ.

Το φρέσκο γάλα σε σχέση με το ελληνικό, το ένα έχει 14 μέρες ζωής, το άλλο έχει επτά. Οι επιστροφές που έχουμε εμείς σε σχέση με τις επτά ημέρες είναι υπερδιπλάσιες από τα προϊόντα του εξωτερικού. Να μην πάμε στον ΦΠΑ που έχουμε από τον πιο ακριβό ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού διενεργεί σε σειρά προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά και τα απορρυπαντικά, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ