Οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για την σύλληψη του πρώην προέδρου της Nissan, Ghosn και άλλα τέσσερα άτομα που φέρεται να τον βοήθησαν να αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από την Renault για προσωπική χρήση, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ένα από τα εντάλματα στοχεύει τον δισεκατομμυριούχο Suhail Bahwan, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης αυτοκινήτων στο Ομάν, όπου οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διοχέτευση κεφαλαίων της Renault για προσωπική χρήση του Ghosn, δήλωσαν οι εισαγγελείς της Ναντέρ.
Τα άλλα τρία εντάλματα αφορούν τους γιους του Bahwan και τον πρώην γενικού διευθυντή της Suhail Bahwan Automobiles.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, δήλωσαν οι εισαγγελείς.
Αυτό αφορά τον Ghosn περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ισχυρισμών που κυμαίνονται από τις αλληλεπιδράσεις του με τον εταιρεία από το Ομάν μέχρι τις εταιρικές δαπάνες για διάφορες εκδηλώσεις και ταξίδια που μπορεί να ήταν προσωπικά.
Μετά τη δραματική απόδραση του Ghosn από την Ιαπωνία στον Λίβανο στα τέλη του 2019, οι κύριοι νομικοί κίνδυνοι του έχουν μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία, όπου θεωρείται ύποπτος ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια της Renault για την αγορά ενός γιοτ και τον εορτασμό των γενεθλίων της συζύγου του στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Το ένταλμα εκδίδεται αφού οι γαλλικές αρχές ταξίδεψαν πέρυσι στη Βηρυτό για να ανακρίνουν τον Γκοσν και τον κάλεσαν να αντιμετωπίσει πιθανές κατηγορίες στη Γαλλία.
Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης στη Γαλλία εκδίδονται συνήθως όταν ένας ύποπτος που ζει στο εξωτερικό δεν ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο κάλεσμα.
Τους επιτρέπει να συνεργαστούν με ξένες υπηρεσίες για να προβούν σε σύλληψη και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες έκδοσης.
Η Ιαπωνία έχει εκδώσει επίσης ένταλμα σύλληψης για τον Ghosn με την κατηγορία της οικονομικής ατασθαλίας, αλλά ο Γκοσν είναι λιβανέζος υπήκοος και η χώρα δεν προχωρά σε έκδοση πολιτών της. Έχει επίσης υπηκοότητα Γαλλίας και της Βραζιλίας.
Ένας δικηγόρος του πρώην επικεφαλής της Renault χαρακτήρισε το γαλλικό ένταλμα σύλληψης “έκπληξη”, λέγοντας ότι ο πελάτης δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις αρχές του Λιβάνου.
“Ο Ghosn συνεργαζόταν πάντα με τους Γάλλους δικαστικούς λειτουργούς”, δήλωσε τηλεφωνικά ο Ζαν Ταμαλέτ. Ο Ghosn είχε προηγουμένως αρνηθεί τους γαλλικούς ισχυρισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ