Ένα νέο κεφάλαιο και ενδεχομένως απρόσμενο για αρκετούς, αποφάσισε να δρομολογήσει στη ζωή του ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου, ο οποίος στις προσεχείς εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, κατέρχεται ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αττικής με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά.

Ανακοινώνοντας τη νέα του προσπάθεια,  συνοδεία του αποφθέγματος «η νεότητα τελειώνει, όταν τελειώνει ο εγωισμός, η ωριμότητα αρχίζει, όταν ζούμε για τους άλλους» του Hezman Hesse, το νέο μονοπάτι που χαράσσεται στην πορεία του έμπειρου δικηγόρου αποτέλεσε μια «έκπληξη».

Δικαιολογημένα, αν αναλογιστεί κανείς  ότι το όνομα του έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιδιότητα του ως νομικού, σε πολύκροτες μάλιστα υποθέσεις που απασχόλησαν την Κοινή Γνώμη, πολλές φορές με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο.

Για όσους όμως τον γνωρίζουν λίγο καλύτερα, ο εσωτερικός κόσμος του Σπύρου Δημητρίου – όπως θα συμπεράνουν-  διακατέχεται από διαρκείς ανησυχίες, με τις νέες προκλήσεις να θέτουν σε ακόμα πιο έντονη εγρήγορση την «ανάγκη» του ώστε να «απαντήσει» με πράξεις στις όποιες απαιτήσεις. Δυναμικός και ψύχραιμος, έχει καταφέρει σε όλη τη διάρκεια της πορείας του να διατηρήσει ένα ισορροπημένο προφίλ, που παρά την αναγνώριση διακρίνεται για την ταπεινότητα αλλά και την ευθύτητα στον λόγο του.

Η συνέντευξη του στο «πάρα πέντε» πριν ολοκληρωθεί και επίσημα η προεκλογική περίοδος.


Αντίστροφη μέτρηση: Λίγο πριν σημάνει η λήξη της έντονης αυτής προεκλογικής περιόδου, περιγράψτε μας τα συναισθήματα που βιώνετε σε αυτό το διαφορετικό, πρώτο «ταξίδι» στην πολιτική. Και ξεκινώ αντίστροφα: Τι «πρέπει» να μάθει ακόμα ο κόσμος για εσάς, πριν βρεθεί μπροστά στην κάλπη για να ψηφίσει.


Πρωτόγνωρα συναισθήματα κυριαρχούν μέσα μου από αυτή την όμορφη αλλά ταυτόχρονα απαιτητική διαδρομή που εκκίνησε. Συναντήθηκα με πολύ κόσμο δια ζώσης, προβληματίστηκα μαζί τους, μοιραστήκαμε ανησυχίες γιατί πρωτίστως επιζητώ να σκέφτομαι ως πολίτης. Ποια πραγματική λύση θα ήθελα στα διάφορα προβλήματα, είναι ένα ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου αλλά κυρίως πώς μπορεί εκείνη θα επιτευχθεί.

Δεν γνωρίζω να μιλώ ως πολιτικός και ίσως αυτό με βοήθησε να είμαι αρκετά κοντά στον κόσμο, ώστε να κατανοήσω καλύτερα όσα μου μετέφεραν κατά την επικοινωνία μας καθώς και να αναγνωρίσω τις ανάγκες τους.  Επεδίωξα να έχω μια συνολική εικόνα για να έχει ουσιαστική σημασία η παρουσία μου σε αυτήν την προσπάθεια. Αν κάτι «πρέπει» να μάθει ο κόσμος από τον Σπύρο Δημητρίου όπως με ρωτήσατε, είναι ότι βρίσκομαι εδώ για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε όποια πρόκληση βρεθεί απέναντι μου, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια με βαριά αίσθηση ευθύνης. Η λέξη «ευθύνη», ηχεί στα αυτιά μου όχι μόνο ως υποχρέωση αλλά και ως ευλογία. Κάποιοι άνθρωποι στηρίζονται σε εσένα, σε εμπιστεύονται για το μέλλον τους, επιλέγοντας σε για την «αποστολή» της εκπροσώπησης τους.

Έτσι, ο πραγματικός αγώνας ξεκινάει την επόμενη ημέρα των εκλογών: Στην καθημερινότητα μας δηλαδή, εκεί που μένουν στην ιστορία οι πράξεις και τα έργα χωρίς ωραιοποιήσεις.

Πρόθεση μου είναι να διορθώσω με τη συμβολή μου τα κακώς κείμενα, θέτοντας εκ νέου τις βάσεις για τις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου. Η Δημοκρατία μας το αξίζει, οι πολίτες το αξίζουν.


Βάσει της ιδιότητας σας η επόμενη ερώτηση για ένα πιο πρακτικό ζήτημα: Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία είναι η πολιτική προστασία. Με απλά λόγια κ. Δημητρίου, ποιες κινήσεις του συνδυασμού σας θα συνηγορήσουν ώστε να δει διαφορά στην καθημερινότητα του ο πολίτης και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας;


Ο συνδυασμός του Νίκου Χαρδαλιά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική προστασία και τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια Αττικής. Δεν θέλουμε κανένας πολίτης να νιώθει αδύναμος ή να γίνει έρμαιο της εγκληματικότητας, προστατεύοντας καταρχάς τη σωματική του ακεραιότητα και φυσικά την περιουσία του. Η ασφαλής γειτονιά, η ευημερία στον τόπο που κατοικούμε, είναι από τους βασικούς στόχους της «Αττικής Μπροστά». Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα επιδιώξουμε περισσότερη εγρήγορση, συντονισμό όλων των δυνάμεων για να λειτουργεί άμεσα και στοχευμένα η πολιτική προστασία.

Η θωράκιση των πολιτών με όλα τα μέσα είναι το προπύργιο για μια πιο υγιή κοινωνία ενάντια στο έγκλημα καθώς και στις φυσικές καταστροφές.

Ακόμη, σας φέρνω ως παράδειγμα ένα τραγικό γεγονός που στιγματίζει και τη δική μας χώρα: Τα τροχαία δυστυχήματα. Πολλοί συμπολίτες μας, ακόμα και νέα παιδιά χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Η οδική ασφάλεια είναι ένα σοβαρό καθήκον, μια σαφής εντολή προς εμάς για τη βελτίωση των υποδομών και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό με νέα μέσα. Μόνο με γενναίες αποφάσεις, την κατάλληλη εκπαίδευση και κουλτούρα μπορούν να έρθουν απτά αποτελέσματα στη διαχείριση και πρόληψη.

Επιπροσθέτως, ως δικηγόρος έχω αντιμετωπίσει το έγκλημα, γνωρίζω εκ βαθέων το γράμμα του νόμου -όπως συνηθίζεται να λέγεται- και θεωρώ πως οι γνώσεις μου στο όλο εγχείρημα μπορούν να αποφέρουν περαιτέρω καρπούς. Η συνολική συνεργασία με επιστήμονες και ειδικούς είναι η «συνταγή» για την επιτυχία. Ο ορισμός της ομάδας όπου τα διάφορα μέλη δίνουν τη δική τους συνδρομή.

Όλοι οφείλουμε να εξελισσόμαστε, το ίδιο θέλω και οφείλω να κάνω και εγώ.


Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέα, ικανά πρόσωπα για να στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης. Είστε ένας έμπειρος νομικός με μακρά πορεία στη δικηγορία και έχετε βρεθεί μπροστά σε διάφορες προκλήσεις. Εντοπίζετε κοινά σημεία της πολιτικής με τη Νομική; Στην πράξη, πώς θα ενσωματώσετε τη δική σας εμπειρία με όσα θα σας ζητηθούν από την Περιφέρεια;


Υπηρετώ τη Δικαιοσύνη τα τελευταία 25 χρόνια ως συλλειτουργός της. Κάθε ημέρα είναι μια πρόκληση για τον δικηγόρο που υπερασπίζεται το δίκαιο καθώς ο κόσμος της Νομικής απαιτεί διαρκή αγώνα δίχως αστερίσκους ενάντια στο έγκλημα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ως επαγγελματίας δικηγόρος έμαθα να δουλεύω σκληρά, με συνέπεια και να μην φοβάμαι την υπέρβαση.

Η άμεση επαφή με τον κόσμο είναι ο κοινός τόπος με την πολιτική που από μόνη της, σε «δοκιμάζει» ώστε να προσαρμόζεσαι, να αλλάζεις, να ακούς τον διπλανό σου και να παίρνεις πρωτοβουλίες.

Θεωρώ πως το αίσθημα δικαίου, οι γνώσεις και οι επιδιώξεις μου θα συνυπάρξουν και στον χώρο της πολιτικής. Εύχομαι ο κόσμος να προσέλθει στην κάλπη και ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και χρώματα να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την επόμενη ημέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ