Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποφασίστηκε, έπειτα από ψηφοφορία, η προσωρινή απομάκρυνση της Ρωσίας από το σώμα, μετά από καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από στρατεύματα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας, αφού οι χώρες της G7 καταδίκασαν τις αποκαλούμενες «σφαγές» από τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στο σύνολο της ψηφοφορίας, 24 χώρες ψήφισαν κατά της απομάκρυνσης της Ρωσίας, ενώ 58 απείχαν.
Ουσιαστικά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που αποκλείει τη Ρωσία από την κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παγκόσμιου οργανισμού.
Πριν από την ψηφοφορία, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Sergiy Kyslytsya κατηγόρησε τη Ρωσία για «φρικτές» βιαιότητες, εγείροντας το ζήτημα των δολοφονιών πολιτών στην πόλη Μπούκα.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Gennady Kuzmin καταδίκασε την ψηφοφορία, ενώ την ίδια στάση ακολούθησαν και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, οι οποίες συσπειρώθηκαν με τη Ρωσία.