Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβου 

Αυλαία έπεσε στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση του αποκαλούμενου ψευτογιατρού «Δρ Kontos», καθώς το μεικτό ορκωτό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο Νίκο Κοντοστάθη για 7 ανθρωποκτονίες, ανάμεσα στις οποίες αυτές δύο ανήλικων παιδιών, καθώς και για 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας αλλά και σωρεία άλλων κακουργηματικών πράξεων.
Η ποινή που του επιβλήθηκε πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες που έχουν αποδοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια καθώς καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια, με επιπλέον 50 έτη κάθειρξης και πρόστιμο ύψους 327.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.
Για το θέμα τοποθετήθηκε στο dikastirio.com o δικηγόρος που εκπροσωπεί πέντε οικογένειες των θυμάτων, κ. Στέλιος Σούρλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Με την εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου θα αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των ανθρώπων και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ο ψευτογιατρός για τα ειδεχθή εγκλήματα του.
Όπως ανέφερε οι οικογένειες που βίωσαν τον πόνο της απώλειας από την απάτη του καταδικασθέντος, αισθάνονται ανακούφιση από την ποινή που επέβαλε το ΜΟΔ μετά από την μακρά και επίπονη διαδικασία της δίκης με τον ίδιο να νιώθει «απόλυτη δικαίωση».
Σύμφωνα με τον κύριο Σούρλα: «Η υπόθεση ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, με τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της απολογίας του να μην ζητάει ούτε μια συγγνώμη, λες και δεν είχε συναίσθηση για όλα όσα βίαια έκανε».
Μάλιστα όπως δήλωσε ο δικηγόρος, η πρόεδρος της έδρας σε δραματικούς τόνους, ξέσπασε σε κλάματα κατά την αγόρευση της όταν απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων, ενστερνιζόμενη τον πόνο που βίωσαν.
Η προσωπική εμπειρία του δικηγόρου

Αναφερόμενος στο προσωπικό του βίωμα, όταν τον Ιούλιο του 2017 μετέφερε έναν συγγενή του -που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας- στο μοναστήρι Αγίων Ταξιαρχών, στο Πήλιο, για να ζητήσουν τη βοήθειά του, ο κ. Σούρλας αντελήφθη πως πίσω από τον παρουσιαζόμενο vw «ογκολόγο» υπήρξε μια τεράστια σύγχυση στα λόγια του.
Αυτό καθώς όπως είπε ο ίδιος, άρχισε να τον υποψιάζεται, όταν αντιλήφθηκε πως ο ψευτογιατρός δεν του δίνει λογικές και επιστημονικές απαντήσεις.
Όταν μάλιστα του ανέφερε πως είναι δικηγόρος, ο ψευτογιατρός φάνηκε να τα «χάνει».
Αναζητώντας έπειτα κάποια ελληνική ή ξένη βιβλιογραφία, ο κ. Σούρλας έκπληκτος ανακάλυψε πως δεν υπάρχει πουθενά η επιστημονική του ιδιότητα.
Όταν τον αναζήτησε για να επικοινωνήσει εκ νέου τηλεφωνικά μαζί του, ο Κοντοστάθης είχε πλέον εξαφανιστεί, το κινητό του ήταν «νεκρό», με φήμες να διαδίδονται πως είχε ένα σοβαρό τροχαίο στην Ιταλία.
Ήταν απλώς όμως ένα ακόμη μέρος του σχεδίου του για να εξαφανίσει τα ίχνη του καθώς εκείνο το διάστημα είχε πεθάνει ένα από τα παιδιά.

Η απόφαση της έδρας 

Αναλυτικά, στον κεντρικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης επιβλήθηκε ομόφωνα και κατά συγχώνευση ποινή 8 φορές ισόβια, 50 χρόνια πρόσκαιρη κάθειρξη (εκτιτέα 20 έτη) και χρηματική ποινή ύψους 327.000 ευρώ.
Πριν τη συγχώνευση των ποινών το δικαστήριο καταδίκασε τον 50χρονο κατηγορούμενο σε ισόβια για κάθε μια από τις 7 ανθρωποκτονίες, σε 12 έτη κάθειρξης για κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε ισόβια και 300.000 ευρώ χρηματική ποινή για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε 10 έτη κάθειρξης και 18.000 ευρώ για απάτη, σε 1 έτος φυλάκιση και 2.000 ευρώ αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, σε 2 έτη και 15.000 ευρώ για πλαστογραφία και σε 2 ετη φυλάκισης, 1.000 ευρώ για οπλοκατοχή και σε ποινή φυλάκιση 1 έτους και 1.000 ευρώ χρηματική ποινή για παράνομη κατοχή μνημείου.
Το δικαστήριο αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης υφ όρων για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος λόγω παραγραφής για πράξεις μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ενώ αντίστοιχα η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του αποφασίστηκε για ανάλογο χρονικό διάστημα και για την πράξη της απάτης. Ένοχος κρίθηκε για την αντιποίηση του ιστορικού επαγγέλματος για το διάστημα από το Μάιο του 2020 κι έπειτα.
Ένοχος κρίθηκε ο 50χρονος κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών και συγγενών ασθενών.
Αθώοι κρίθηκαν και οι 16 συγκατηγορούμενοι του Νικόλαου Κοντοστάθη.
Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά βρίσκονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός της ΝΔ, γιατρός στο επάγγελμα.
«Η εγκληματική δράση του εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Επίσης εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα – Φεβρουάριο 2007 και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και τη σύλληψη του– δηλαδή εκτείνεται σε ένα διάστημα άνω των 13 ετών.
Η παραπλανητική συμπεριφορά του είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Η πλειοψηφία των παθόντων αναφέρθηκε στις ίδιες εκφράσεις. Παρουσιάζεται ως γιατρός με το όνομα Dr Nikolaos Kontos με βασικές ειδικότητες αυτές του νευρολόγου – νευροχειρουργού» είχε πει ο εισαγγελέας συμπληρώνοντας ότι «ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν συστηνόταν αλλά ότι δεν διέψευδε όσους τους σύστηναν ως γιατρό, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει πως δεν είναι».
Όπως περιέγραψε ο εισαγγελέας, ο «ψευτογιατρός» είχε συγκεκριμένο modus operandi, κάνοντας επίκληση αυθεντίας και γνώσεων.

Ο τρόπος δράσης του

Ο ψευτογιατρός προσέγγιζε τα θύματά του που υπέφεραν από βαριές ασθένειες σε μοναστήρια, όπου κατέφευγαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους για να ζητήσουν, ως ύστατη ελπίδα, βοήθεια από τον Θεό, και τους έπειθε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του και τα «μαντζούνια» που τους πρότεινε για να θεραπευτούν.
Όταν συνελήφθη ο τότε 47χρονος «μαϊμού» -γιατρός, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατηγορείται για απάτη σε βάρος του επιχειρηματία, από τον οποίο φέρεται ότι απέσπασε 55.000.000 ευρώ από το 2004 έως το 2009.
Εκείνο που εξέπληξε τους αστυνομικούς κατά την εξέλιξη της έρευνας, είναι ότι ο “μαϊμού”-γιατρός είχε πείσει γιατρούς πως είναι συνάδελφος τους και διέθεταν το ιατρείο τους για συνεξετάζουν ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να καταθέσουν στην Ασφάλεια και έμειναν άναυδοι όταν πληροφορήθηκαν περί τίνος επρόκειτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ