Ο επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του οργανισμού συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Frontex θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων κατά των μεταναστών, αποσύροντας ενδεχομένως δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Η δήλωση, η οποία διατυπώθηκε επίσης σε εσωτερική έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, έγινε λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στην Πύλο, μια υπόθεση που δεν καλύφθηκε στην έκθεση της Ε.Ε. επειδή ήταν τόσο πρόσφατη.
Σύμφωνα με τους New York Times, η καταστροφή έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο.
Η έκθεση του αξιωματούχου της Ε.Ε., Jonas Grimheden, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα σχετικά με τις πολιτικές της για τους μετανάστες. Ο κ. Grimheden επικαλέστηκε τους εσωτερικούς κανόνες του οργανισμού και αρκετές περιπτώσεις που καταδεικνύουν αυτό που αποκάλεσε ως άδικη μεταχείριση των ελληνικών αρχών σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

«Τους παράτησαν»

Μια περίπτωση αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που διεξήγαγε τον Μάιο η εφημερίδα The Times, η οποία διαπίστωσε ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα συγκέντρωσε και εγκατέλειψε 12 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών, σε μια σχεδία στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο κ. Grimheden είπε στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ότι η δική του έρευνα έδειξε ότι τα ευρήματα ήταν σωστά και ότι το γεγονός παραβίαζε το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με γραπτή περίληψη από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν παρών στη συνεδρίαση.
Σε μια εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία του συνοριακού οργανισμού, ο κ. Grimheden συμβούλευσε το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με «πιθανά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα, σε σχέση με το άρθρο 46», το οποίο προβλέπει την αποχώρηση για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Αλλά αντανακλώντας την περίπλοκη πραγματικότητα της λειτουργίας σε μια από τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης, συνέστησε επίσης, σε άλλο τμήμα της έκθεσης, να αυξήσει η υπηρεσία την παρουσία και τη συμμετοχή της, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω καταχρήσεις.
Σύμφωνα με την περίληψη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Grimheden προέτρεψε να ληφθούν «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα «με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρθηκε ρητά στην αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ