Της Ελένης Τσιάβου


Με ένα ακόμη εξώδικο κατά παντός υπευθύνου, η «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης» (Π.Ε.Π.Ε.), έρχεται να κρούσει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τις «εγκληματικές ελλείψεις, την αδιαφορία αρμοδίων για τους σιδηροδρόμους» που αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες για δυστύχημα.
Με νωπές τις μνήμες από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πλήρη απαξίωση των αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους.
Σύμφωνα με το εξώδικο τους, με παραλήπτες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), στη Hellenic Train, τον ΟΣΕ, το υπουργείο Εργασίας, τη Goldair και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, υπάρχει μια σειρά προβλημάτων στα τρένα της χώρας, αναφέροντας τα εξής τρανταχτά παραδείγματα:
Τα Αυτόματα Συστήματα Ισοπέδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) είναι σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιημένα, με αποτέλεσμα οι διαβάσεις να μένουν αφύλαχτες γεγονός που καθιστά τη διέλευση των ΙΧ άκρως επικίνδυνη.
Παρόλο που τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά, η παντελής αδιαφορία των υπευθύνων για την επίλυσή τους είναι το λιγότερο εξοργιστική. Είναι αδιανόητο να ενημερώνεται ο μηχανοδηγός κατά την εκκίνηση του δρομολογίου του ότι δέκα (10) διαβάσεις είναι εκτός λειτουργίας σε μήκος διαδρομής 95 χλμ (Διαδρομή Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας).
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς αποκατάσταση των εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, το μόνο που διαπιστώνουμε είναι η δημιουργία ενός καθεστώτος εκβιασμού με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι συνάδελφοι μηχανοδηγοί. Συγκεκριμένα, μηχανοδηγοί-μέλη μας κλήθηκαν να παραλάβουν υποδείγματα 1036α όπου τους δινόταν εντολή να ακολουθήσουν πορεία εν όψει, εξαιτίας προβλημάτων στις επικοινωνίες, διαδικασία που δεν προβλέπεται πουθενά κανονιστικά.
Μάλιστα, αφότου αρνήθηκαν οι μηχανοδηγοί να τα παραλάβουν, κατόπιν πίεσης που τους ασκήθηκε, εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν με “την επιφύλαξη” κάθε νομίμου δικαιώματος, ενδεικτικό του κλίματος εκβιασμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Ειδομένης, όπου δεν υπάρχει ραδιοκάλυψη VHF λόγω τεχνικών βλαβών από το χιλιομετρικό σημείο 62+00 έως το σημείο 69+00, πρόβλημα για το οποίο ο ΟΣΕ έχει δεσμευτεί ότι θα επιλυθεί έως τις 14 Μαΐου.
Χθες, Τρίτη 9 Μαΐου, η εμπορική αμαξοστοιχία με αρ. 41701 ακινητοποιήθηκε λόγω προβλήματος στην επίμαχη περιοχή στην γραμμή της Ειδομένης (χλμ σημείο 67+00) και η επικοινωνία με τους ενδιάμεσους σταθμούς αλλά και την μηχανή που έσπευσε να την αποσύρει ήταν δυσχερής, αν όχι ανύπαρκτη ξυπνώντας «μνήμες».
Ενώ οι μηχανοδηγοί τελούν και χρέη «καθαρισμού» της σιδηροδρομικής γραμμής από δέντρα και κορμούς, για τα οποία η Διοίκηση του ΟΣΕ κωφεύει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ακόμη και η ζωή των εργαζομένων αλλά και των επιβατών των συρμών.Διαβάστε_εδώ_το_εξώδικο.pdf

Απαράδεκτη η μη αναφορά στην ασφάλεια των μεταφορών στο debate

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως εχθές 10/5 την ημέρα δηλαδή διεξαγωγής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, το ζήτημα της ασφάλειας στις μεταφορές ήταν ανύπαρκτο.
Μια απαράδεκτη διαχείριση από όλες τις πλευρές, δημοσιογράφων καθώς και πολιτικών που δεν ρωτήθηκαν αλλά ούτε και μίλησαν για το τραγικό συμβάν και την επόμενη ημέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ