Συνάντηση για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων και των κατολισθητικών φαινομένων σε σημεία απ΄ όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα, μεταξύ της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη.
Σύμφωνα με την περιφέρεια, κατά την διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε το προσωρινό κλείσιμο τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής του Οδοντωτού έως την οριστική αντιμετώπιση των καταπτώσεων, η εξέλιξη των οποίων συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, καθώς πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών.
Πάντως η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τα πρόσφατα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για σοβαρό κίνδυνο στον Οδοντωτό.
Επίσης, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν συσκέψεις συναρμοδίων φορέων για την αντιμετώπιση του γενικότερου φαινόμενου καταπτώσεων που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζει τα οδικά δίκτυα.
Σε δηλώσεις που έκανε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της σοβαρής και ουσιαστικής πολιτικής λογοδοσίας εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για κάθε ζήτημα που προκύπτει και αφορά στην ασφάλεια των πολιτών» και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε και επιχειρούμε συντονισμένα με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε άμεσα να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται και να προχωρήσουμε σε εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου να μην έχουμε ζητήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε συντονισμένα να παρέμβουμε για την αποκατάσταση των καταπτώσεων» συμπληρώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία αναζητώντας βέλτιστες και ολοκληρωμένες λύσεις, προκειμένου οι διελεύσεις των πολιτών να γίνονται με ασφάλεια».
Πριν από την συνάντηση, προηγήθηκε αυτοψία της υφυπουργού στα σημεία από τα οποία διέρχεται ο Οδοντωτός και ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν εκδηλωθεί κατολισθητικά φαινόμενα.

Όπως έγραφε χθες, 5 Μαρτίου το D

Ανησυχία επικρατεί για την ασφαλή διέλευση του Οδοντωτού μέσω του φαραγγιού του Βουραϊκού, καθώς αυτοψία της Πυροσβεστικής, μετά το πρόσφατο περιστατικό εγκλωβισμού 90 επιβατών εξαιτίας κατολίσθησης που «έφραξε» τη σιδηροδρομική γραμμή, κατέγραψε δεδομένα που αφορούν στην επικινδυνότητα της διαδρομής που διανύει το ιστορικό τρενάκι.

Σοβαρός κίνδυνος

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», με μια πρώτη ματιά, είναι ορατοί κάποιοι βράχοι που, σύμφωνα με αναφορές, «κρέμονται από μια κλωστή», με πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο να απεύχονται αυτό που μπορεί να συμβεί εάν το τρένο περάσει και οι βράχοι πέσουν πάνω σε ένα βαγόνι. Τι και εάν, διά γυμνού οφθαλμού, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το κίνδυνο που ελλοχεύει, εντούτοις δεν έχει παρθεί μέχρι και σήμερα κανένα μέτρο «συγκράτησης» των βράχων, όπως η τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων.

Ανησυχία για νέα Τέμπη

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, μιλώντας στην «Π», δεν δίστασε να δηλώσει πως δεν αποκλείεται η περιοχή να βιώσει μια τραγωδία ανάλογη των Τεμπών. «Είχαμε την τραγωδία των Τεμπών και ακόμα οι υπεύθυνοι δεν έχουν βάλει μυαλό. Δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό αντιδιαβρωτικό έργο. Οταν υπάρχουν βράχοι που κρέμονται κατά την πορεία του Οδοντωτού και πέσουν σ’ ένα βαγόνι, τότε τι θα γίνει; Κι από κάτω είναι ο γκρεμός. Είναι δεδομένο πως εάν δεν γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, θα θρηνήσουμε θύματα στην περιοχή αυτή».
Πάντως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντείνει τις προσπάθειές της, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο ώστε να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη 5/03/2024, αναμένεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη για τη διοργάνωση σύσκεψης μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, του ΟΣΕ, των Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και της Ολυμπίας Οδού.
Οσον αφορά στην τελευταία, η «Πελοπόννησος» πληροφορείται πως ο κ. Ζαΐμης με νεότερη επιστολή του ζήτησε από την παραχωρησιούχο να μειώσει τα διόδια για όσο διάστημα υπάρχει το πρόβλημα των κατολισθήσεων και της κλειστής παλαιάς Εθνικής Οδού, αλλά και την ανάληψη έργου από την εταιρεία για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Παρέμβαση γίνεται και προς την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε το τοπικό Δασαρχείο να υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή ευθύνης του στον Βουραϊκό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ