Το φετινό καλοκαίρι είναι το απόλυτο δράμα για τη χώρα μας η οποία δοκιμάζεται από τις φονικές πυρκαγιές σε διάφορα μέτωπα σε όλη επικράτεια τις τελευταίες μέρες.
Μια μέρα μετά και την τραγωδία από τη συντριβή Canadair στην Κάρυστο και τον θανάσιμο τραυματισμό των 2 πιλότων αλλά και τον θάνατο ενός κτηνοτρόφου που κάηκε ζωντανός στο μαντρί όπου είχε τα ζώα του, νέα μαύρη σελίδα στην Ιστορία του τόπου γράφεται στην περιοχή της Μαγνησίας όπου γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή, απανθρακωμένη μέσα στο τροχόσπιτο όπου έμενε.
Δίπλα της χωρίς τις αισθήσεις του, βρέθηκε ο άνδρας της λίγο μετά 19.30 το απόγευμα ενώ μαίνεται η πυρκαγιά στο υπόλοιπο μέτωπο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε με εγκαύματα σε όλο της το σώμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνελήφθη νεαρός άνδρας για εμπρησμό στην περιοχή, ο οποίος εντοπίστηκε επ’ αυτοφώρω με εύφλεκτη ύλη πάνω του, να βάζει φωτιά.

Τα μέτωπα της φωτιάς – Οι τελευταίες εξελίξεις 

Στο μεταξύ, δεκάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι 26/7 σε πολλές περιοχές της χώρας με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για τη χειρότερη μέρα του καλοκαιριού (26/07/2023).
Μόνο στη Μαγνησία από τις 13:00 έχουν ξεκινήσει διαφορετικά πύρινα μέτωπα, σε απόσταση μεταξύ τους, στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στο Νέο Μοναστήρι, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Άγιο Γεώργιο Βελεστίνου η φωτιά έχει πλησιάσει απειλητικά τα σπίτια, ενώ εκκενώνεται το Βελεστίνο. Αγωνία επικρατεί και για αγνοούμενο βοσκό που φέρεται να πήγε να σώσει τα ζώα του την ώρα που πλησίαζε η φωτιά.
Νωρίτερα, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα του 112: «Αν βρίσκεστε σε Βελεστίνο, Σέσκλο, Άγιο Γεώργιο παραμείνετε σε ετοιμότητα».
Παράλληλα, εφιαλτικές είναι οι συνθήκες στη Λαμία με τo βόρειο τμήμα της πόλης να εκκενώνεται καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα καίγοντας τα πρώτα σπίτια, ενώ χάος επικρατεί σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων στο BN και στη Ρόδο όπου η φωτιά μαίνεται για 9η ημέρα, γεγονός που οδήγησε στο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρο το νησί.
Αργότερα στο μέτωπο της Λαμίας, 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρώς και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.
Διαρκείς εκκενώσεις σημειώνονται αυτή την ώρα και στον Βόλο μετά από νέα μηνύματα του 112, ενώ μέτωπα πυρκαγιάς υπάρχουν και στην Κέρκυρα η οποία συνεχίζει να δοκιμάζεται από τον πύρινο Εφιάλτη.

Φωτιά ξέσπασε στην πόλη της Λαμίας – Εκκενώνεται η βόρεια πλευρά

Ανεξέλεγκτη είναι η καταστροφική πυρκαγιά στη Λαμία,
 η οποία καίει πλέον σπίτια, με τις Αρχές να εκκενώνουν από νωρίς το απόγευμα το βόρειο τμήμα της πόλης.
Ειδικότερα, την Τετάρτη (26/7/2023) εστάλη στους κατοίκους των περιοχών μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν προς το κέντρο και τα νότια της Λαμίας.
Στο σημείο επιχειρούν πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του δήμου, ενώ δύο αεροσκάφη επιχειρούν συνεχώς ρίψεις νερού πάνω από την περιοχή για να συγκρατήσουν τη φωτιά.
Το μέτωπo της φωτιάς κατευθύνεται ανατολικά, ενώ έχει επεκταθεί και δυτικά προς το Κάστρο της Λαμίας μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.
«Από τη μία πλευρά γλυτώσαμε τα σπίτια και τους ανθρώπους.
Τώρα είναι κρίσιμη η βόρεια πλευρά… που έχει και εκεί σπίτια διάσπαρτα…» δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος.
Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της τόσο από τον Βόλο, όσο και από τις Βιομηχανικές Περιοχές.

Μιλώντας στην «Κ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τονίζει πως «έχουμε 4 με 5 μέτωπα ανοιχτά αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγοραστός, «είναι ντροπή στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων πιλότων να έχουμε εμπρησμούς μια μέρα σαν κι αυτή. Η φωτιά φεύγει από Βελεστίνο και κινδυνεύει τώρα το Σέσκλο, ο Άγιος Γεώργιος και η βιομηχανική ζώνη, μόλις 5 χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο. Φτιάχνουμε αντιπυρικές ζώνες, έχουμε Πυροσβεστική, τις υδροφόρες του Δήμου και 2 ελικόπτερα.».
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Βόλου.

Εκκενώνεται η Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

Μια ώρα αργότερα, κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την παραπάνω περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άνω Τιθορέα.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάτω Τιθορέα εκκενώστε τώρα προς Άνω Τιθορέα. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Φωτιά στον Βόλο

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 σε όλους τους κατοίκους του Βόλου το οποίο τους ενημερώνει ότι ο πληθυσμός πρέπει να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του με κλειστά παράθυρα και πόρτες διότι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενημέρωση εκπροσώπου τύπου Πυροσβεστικού Σώματος: «Η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού»
Ήδη μέσα στην πόλη του Βόλου η κυκλοφορία είναι ελάχιστη και η ορατότητα πολύ περιορισμένη από τους πυκνούς καπνούς που έχουν σκεπάσει τον ουρανό.

Συνεχίζεται η εκκένωση σε Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές

Συνεχίζεται η εκκένωση των οικισμών Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι καθώς και των ΒΙΠΕ Βόλου ύστερα από μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.
Νωρίτερα είχε 
εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Φερών.
Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον η φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α’ ΒΙΠΕ και κατακαίει αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που κάνουν τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και προς κάθε κατεύθυνση.
Στην περιοχή από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές μαζί με τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου καθώς και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρώτο μέλημά μας είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να ελέγξουμε τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα. Προσπαθούμε να ανακόψουμε τις φλόγες πριν μπουν σε καθαρά κατοικημένες περιοχές στα προάστια του Βόλου. Ζήτησα και ήρθαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από όλη τη Θεσσαλία και οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά».

Ρόδος ώρα μηδέν – Μαρτυρίες κατοίκων: Χωρίς ρεύμα, νερό, Ίντερνετ – «Είναι ξεκάθαρα εμπρησμός, ανάβουν φωτιές από το πουθενά»

Τον δικό τους Γολγοθά που συνεχίζουν να ανεβαίνουν για 9η συνεχή ημέρα περιγράφουν κάτοικοι της Ρόδου στο BN μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ουσιαστικά «ισοπεδώσει» το νησί.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, ίντερνετ στο νησί, ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει σε διάσπαρτα σημεία.
Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, όλο το κεντρικό κομμάτι της περιοχής σημειώνει αναζωπυρώσεις και «από το πρωί δεν πετάνε ούτε τρία καναντέρ για την κατάσβεση» της πύρινης λαίλαπας.
Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω της έλλειψης του νερού δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να ριχθούν στην «μάχη» με την πυρκαγιά καθώς δεν υπάρχει νερό ούτε στα λάστιχα των αυλών τους…
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως οι μαρτυρίες, κάνουν λόγο για ύπαρξη εμπρησμών από επιτήδειους καθώς η φωτιά «ξεπηδά» από το πουθενά, με νέες εστίες σε διάφορα σημεία.
Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για το πώς ξέσπασε η φωτιά. Καταγγελίες για εμπρησμό έχει κάνει και ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, καθώς όπως έχει πει «οι φωτιές δεν μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι». Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είχε δηλώσει ότι αρκετά άτομα έδωσαν καταθέσεις με τις έρευνες να συνεχίζονται.
Υπενθυμίζεται ότι η δραματική κατάσταση οδήγησε μετά από τόσες ημέρες, στο να κηρυχθεί σήμερα (26/7) το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά όπως φαίνεται η εγρήγορση για να σωθεί ότι απέμεινε στο πανέμορφο νησί, δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά.
Οι κάτοικοι κατηγορούν τα ΜΜΕ για διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας στο νησί, καθώς όπως καταγγέλλουν η κατάσταση είναι ακόμα τραγική και ο κίνδυνος ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Σοκάρουν οι εικόνες 

Την ίδια ώρα, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές από τα σημεία που πέρασε η φωτιά, αφήνοντας πίσω της μόνο στάχτες και αποκαΐδια, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των ζώων που βρήκαν τραγικό θάνατο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η φωτιά έχει κάνει στάχτη πάνω από 342.000 στρέμματα και κανείς δεν ξέρει σε ποιον αριθμό και πότε θα σταματήσει η καταμέτρηση.
Κάποιοι κάτοικοι του νησιού έκαναν οδοιπορικό στα καμένα και οι εικόνες ανατριχιάζουν. Χλωρίδα και πανίδα έχουν εξαφανιστεί και το μαύρο έχει καλύψει τα πάντα…
rodos.webp
Κρανίου τόπος το παρθένο δάσος στο Βάτι Ρόδου…
fotia-rodos-2023-3.jpg
fotia-rodos-2023-7.jpg
Αθώες ψυχές στο τραγικό τους τέλος…
fotia-rodos-2023-5.jpg
fotia-rodos-2023-6_1.jpg
fotia-rodos-2023-6.jpg

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, σε τρία ενεργά μέτωπα, δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές.
Μια ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Άγιος Παύλος.
Ωστόσο, στην Κέρκυρα εκκενώθηκαν ήδη λόγω του πύρινου μετώπου τέσσερις οικισμοί και απομακρύνθηκαν αρκετά άτομα από τα σπίτια τους.
Πάντως, οι τοπικοί φορείς του νησιού έκαναν ανοιχτά λόγο για εμπρησμό, καθώς – όπως είπαν – οι φωτιές δεν μπαίνουν τυχαία. Γι’ αυτό και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ βρίσκονται στο νησί και κάνουν έρευνες για τη φωτιά.
Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες ,το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες . Η πυρκαγιά στην Β.Α Κέρκυρα ,δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας, καταφθάνουν από χθες στα επίμαχα σημεία για να βοηθήσουν, ενώ σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους .
Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

«Η χειρότερη μέρα του καλοκαιριού»
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» τόνισε πριν λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός. Στην συνέχεια ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα, σημειώνοντας ότι «σήμερα όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες δεδομένου ότι η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού». Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 σε όλη την επικράτεια. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα είναι στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112, που ενημέρωνε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και αν απαιτηθεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Στη συνέχεια, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου προς την πόλη του Βόλου, ενώ πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμα ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ