Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν να χορηγούνται τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, δηλαδή όσα είναι σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
“Η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά” σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ποιοι εξαιρούνται

Χειρόγραφη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
– Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
– Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
– Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

Πλεύρης για ελλείψεις: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λύση τα γενόσημα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι σε ένα κομμάτι υπάρχει πλήρης υποκατάσταση, καθώς οι πολίτες μπορεί να μην βρίσκουν επώνυμα σκευάσματα, αλλά βρίσκουν γενόσημα.
Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις και στα επώνυμα φάρμακα σιγά-σιγά ομαλοποιείται.
Μιλώντας για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα εισπνεόμενα, όπου εκεί έχουμε μικρότερη παραγωγή, ωστόσο γίνονται συνεχείς εισαγωγές.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Δήλωσε πάντως ότι ομαλοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις, -ελλείψεις υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και ευρωπαϊκό-, αλλά η διαδικασία συνεχώς θα βελτιώνεται.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απευθυνόμενος στους γονείς επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δεν έχει προβλήματα που έχουν άλλες χώρας και τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ έχουν επάρκεια φαρμάκων.
Ανέφερε τέλος πως ό,τι λείπει σε επώνυμο σκεύασμα στα ιδιωτικά φαρμακεία, θα διορθώνεται.