Μήνυση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου, για την ανάρτηση του Γιάννη Οικονόμου με την οποία τον κατηγορούσε για “αντεθνική στάση”, όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε εκδήλωση με τον ακτιβιστή, Ιάσονα Αποστόπουλο που κατήγγειλε επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα και δεν αντέδρασε.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη έγινε μετά την δημοσιοποίηση της έκθεση της OLAF για τις επαναπροωθήσεις, ενώ παράλληλα ο Στέλιος Κούλογλου απέστειλε εξώδικο προς την ιστοσελίδα iefimerida για σχετικό άρθρο της Σοφίας Γιαννακά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή για έμμεση λογοκρισία και προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής άποψης, ενώ ο Κούλογλου μίλησε για “κατασυκοφάντηση” και προσπάθεια πολιτικής του εξόντωσης, τονίζοντας ότι η έκθεση της εσωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ επιβεβαιώνει τα push backs.

Η δήλωση Οικονόμου
“Ο πολλάκις, υποκριτικά, κοπτόμενος για την ελευθερία έκφρασης και τα δικαιώματα κ. Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, καθιστώντας ένα πολιτικό ζήτημα δικαστικό. Ο εκφοβισμός που επιχειρεί δεν θα αποδώσει. Ο κ. Κούλογλου μπορεί να θεωρεί εαυτόν “δικαιωματιστή” και υπέρμαχο των ανοικτών συνόρων. Εμείς πάλι όχι. Αυτό δεν του δίνει όμως το δικαίωμα να αμαυρώνει το έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της Πατρίδας και την τεράστια προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας μας, που καθημερινά υπερασπίζονται την κυριαρχία μας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

‘Αραγε ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής άποψης και την έμμεση λογοκρισία που προσπαθεί να ασκήσει ο κ. Κούλογλου σε μέσο ενημέρωσης;

ΥΓ: Ο κ. Κούλογλου χρειάστηκε λεξικό για να καταλάβει τη λέξη άγος. Θα τον συμβούλευα να κοιτάξει και κανένα εγχειρίδιο λογικής, γιατί οι ισχυρισμοί του είναι προϊόντα φρικτής λογικής πλάνης”.

Η δήλωση Κούλογλου

Η έκθεση της OLAF, της εσωτερικής υπηρεσίας της ΕΕ κατά της διαφθοράς και για την τήρηση των ευρωπαϊκών νόμων, μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου σε έγκυρα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, περιέχει αδιάσειστα στοιχεία για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο από τις ελληνικές αρχές.

Eνάμιση μήνα νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, ο κ. Οικονόμου, με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου εξέδωσε και διένειμε στους δημοσιογράφους προς δημοσίευση γραπτή ανακοίνωση, με την οποία με κατηγορούσε για αντεθνική στάση και “πισώπλατη επίθεση”:

“Είναι ανατριχιαστικό, τη στιγμή που υπάρχει συνεχής ένταση εκ μέρους της Τουρκίας και οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας Σώματος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη θάλασσα, για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και να καταπολεμήσουν κάθε παράνομη πράξη σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να δέχονται πισώπλατη επίθεση από ομοεθνείς τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα και να εξαπολύει κατηγορίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως τάχα το λιμενικό μας ”πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα, αντί να τους διασώζει’’..

..Η εικόνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιβραβεύει με τη στάση του τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του κ. Αποστολόπουλου για την πατρίδα ξεπερνά κάθε όριο. Είναι άγος”.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαίου στις Βρυξέλλες, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα. Ο κ. Οικονόμου τεχνηέντως άφησε να εννοηθεί ότι είχε γίνει όταν στο Ευρωκοινοβούλιο όταν, τις μέρες της ανακοίνωσης, συζητιόταν το θέμα της Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου πρέπει να γνώριζε τα βασικά συμπεράσματα από την έκθεση της OLAF, που είχε παραδοθεί στην Κομισιόν (άρα και τον κ. Σχοινά) από τον Φεβρουάριο. Και σίγουρα γνώριζε ότι η έκθεση είχε ήδη προκαλέσει στις 28 Απριλίου την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, (τον οποίο είχε βραβεύσει ο κ. Μητσοτάκης!) για την παράνομη συνεργασία της υπηρεσίας του με τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση. Γνώριζε ασφαλώς ότι γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, είχε υπόψιν του συνεχή διαβήματα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς και ανθρωπιστικών οργανώσεων, τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Και βεβαίως ήξερε πολύ καλά ότι η εκδήλωση στην οποία αναφέρθηκε είχε γίνει ένα μήνα πριν και είχε άλλο αντικείμενο. Εξαπέλυσε μια συκοφαντική επίθεση εναντίον μου, κάνοντας λόγο ακόμη και για “άγος” με μοναδικό στόχο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσε εκείνες τις μέρες το θέμα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με το λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας του κ. Μπαμπινιώτη, το άγος, για το οποίο με κατηγορεί ο κ. Οικονόμου, αποτελεί “προσβλητική, βέβηλη πράξη, που αντιβαίνει σε αρχές και αξίες, που θεωρούνται ιερές και απαραβίαστες “. Με λίγα λόγια με κατηγορούσε για απεμπόληση των εθνικών συμφερόντων ή και για εθνική προδοσία. Αυτές είναι άλλωστε οι κατηγορίες που δέχθηκα από σειρά μέσων ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μάλιστα την επόμενη μέρα, άρθρο στο iefimerida, που υπογράφει η κυρία Γιαννακά ανέφερε:

“Ενώ χθες το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε έκθεση κατά της Τουρκίας, με καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν και μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα(!!)Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος κατηγορούσαν την πατρίδα μας! Ισχυρίστηκαν ότι το ελληνικό Λιμενικό “απάγει πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάει πάλι στην ανοικτή θάλασσα”. Είπαν, εν ολίγοις, ότι η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα στο Αιγαίο και πνίγει κόσμο!”.

Για να βασίσει δηλαδή τα περί μειωμένης εθνικής ευαισθησίας και ανάλογης συμπεριφοράς, το άρθρο όχι μόνο μετέθεσε τον χρόνο της εκδήλωσης κατά ένα μήνα μετά, αλλά και τον τόπο: από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο! Μάλιστα η συντάκτρια βρήκε, σαν καλό λαγωνικό, και την αίθουσα της “προδοσίας”: δίπλα από την αίθουσα Ολομελειών του Ευρωκοινοβουλίου!

Η έκθεση της OLAF δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποσπασμάτων στο περιοδικό Spiegel και την εφημερίδα Le Monde, το Βήμα έγραψε:

“Σφίγγει ο κλοιός των κατηγοριών για παράνομες επαναπροωθήσεις γύρω από την ελληνική κυβέρνηση. Στις έρευνες σοβαρών ευρωπαϊκών εντύπων και στις μαρτυρίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ήρθε την Πέμπτη να προστεθεί η διαρροή του πορίσματος έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στον γαλλικό Monde και στον γερμανικό Spiegel..

….Η έρευνα της OLAF αφορούσε τη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων από τον Frontex και κανείς, από τους συντάκτες του πορίσματος μέχρι τους δημοσιογράφους των δύο εντύπων, δεν φαίνεται να τρέφει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν ”μαζικά” παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς τα τουρκικά ύδατα”.

Μάλιστα με βάση τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες από την έκθεση, η εφημερίδα Le Monde παρουσίασε βίντεο για επαναπροωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, το οποίο κατακρίνει και την ΕΕ- γιατί φυσικά οι ευθύνες δεν είναι μόνο ελληνικές- και έχει τίτλο: “Πως η Ευρώπη τους πετάει στη θάλασσα”.

Η έκθεση της OLAF αποδεικνύει πόσο οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βλάψει τη διεθνή εικόνα της πατρίδας μας. Οι Ελληνες που υπερασπίζονται την αλήθεια, από ευρωβουλευτές μέχρι τον διεθνώς βραβευμένο Ιάσωνα Αποστολόπουλο, που έχει σώσει εκατοντάδες παιδιά, είναι αυτοί που τιμούν τη χώρα και παρουσιάζουν στη διεθνή κοινή γνώμη τη θετική της εικόνα, στους αντίποδες των βαρβαροτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των fake news των μιντιακών παπαγάλων της. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό.

Η ενορχηστρωμένη επίθεση του κ. Οικονόμου και του site iefimerida ήταν μια κυνική απόπειρα εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων της στιγμής και οδηγούσε στην κατασυκοφάντηση και την πολιτική μου εξόντωση. Για να προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένεια μου, δεν έχω άλλο μέσο παρά να προσφύγω στη Δικαιοσύνη.