Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ένοπλο τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε περιοχή του δυτικού Μεξικού, την οποία λυμαίνεται το οργανωμένο έγκλημα, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.
Ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, 25 ετών, δολοφονήθηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν, που είναι γνωστή κυρίως για την παραγωγή αβοκάντο και εν μέρει ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα.
Ο δημοσιογράφος ήταν διευθυντής στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Minuto x Minuto» και παρουσίαζε εκπομπή στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «La Poderosa Uruapan».
«Η εισαγγελία της Μιτσοακάν άνοιξε φάκελο έρευνας (…) έπειτα από επίθεση με τη χρήση πυροβόλου όπλου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως κανένα άλλο πρόσωπο δεν τραυματίστηκε όταν έγινε η δολοφονική επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου.
Η εισαγγελία διευκρίνισε πως η έρευνά της διενεργείται «βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου για αδικήματα στρεφόμενα κατά δημοσιογράφων».
Οι δολοφονίες δημοσιογράφων μένουν σχεδόν όλες ατιμώρητες —όπως άλλωστε και πολλές άλλες ανθρωποκτονίες— στο Μεξικό.
«Ο Μαουρίσιο ήταν κάτι παραπάνω από συνάδελφος, ήταν αφοσιωμένος φίλος, πηγή έμπνευσης κι ακούραστη φωνή στην υπηρεσία της κοινότητάς μας», ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός για τον οποίο εργαζόταν.
Στο Μεξικό έχουν δολοφονηθεί πάνω από 150 δημοσιογράφοι από το 2000, κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontière, RSF).
Σύμφωνα με άλλη ΜΚΟ, την Άρθρο 19, το 2022 ήταν η πιο πολύνεκρη χρονιά για τον Τύπο στη χώρα, καθώς καταγράφτηκαν τουλάχιστον 13 δολοφονίες δημοσιογράφων από τις αρχές.
Η πολιτεία Βερακρούς (νοτιοανατολικά) είναι αυτή όπου έχουν δολοφονηθεί οι περισσότεροι δημοσιογράφοι από το 2000 (31). Οι 18 από αυτούς δολοφονήθηκαν όσο ήταν κυβερνήτης της ο Χαβιέρ Ντουάρτε (2010-2016).
Ο πρώην κυβερνήτης καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει εννιά χρόνια κάθειρξη, αφού καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος, σύσταση και συμμορία.
«Η αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ αξιωματούχων και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», σχολιάζει η RSF.
Επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι καλύπτουν «ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την πολιτική ή με το έγκλημα, πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο, δέχονται προειδοποιήσεις ή απειλές, όταν δεν δολοφονούνται απλούστατα».
Από το 2010, το Μεξικό διαθέτει ειδική εισαγγελία, ειδικευμένη στα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, και από το 2012 έχει δημιουργηθεί Μηχανισμός Προστασίας Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων. Αλλά και οι δύο θεσμοί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις ως προς τον προϋπολογισμό και τη στελέχωσή τους.