Γράφει ο Μάριος Χριστοδούλου

Κλειδώνει και ανακοινώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2023 το προεκλογικό πακέτο των μέτρων με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που θα κρίνει το είδος και την έκταση των μέτρων.
Την ίδια ώρα σχεδιάζονται παρεμβάσεις με αυξήσεις μισθών και με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων που θα υλοποιηθούν σε βάθος 4ετίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δημιουργήσει έναν πρώτο κουμπαρά με τους πόρους που περισσεύουν από το αποθεματικό για την ενέργεια καθώς από το 1 δισ. ευρώ θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτά τα λεφτά σε συνδυασμό με τις υπερεισπράξεις από την ακρίβεια που φουσκώνει τα έσοδα και συμπιέζει το δημοσιονομικό έλλειμμα δημιουργούν μία δεξαμενή άνω των 1,2 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση έκτακτων παροχών.

Ασκήσεις επί χάρτου

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει οι ασκήσεις επί χάρτου για το πακέτο και σύμφωνα με πληροφορίες η βεντάλια των μέτρων περιλαμβάνει:
– Τη χορήγηση έκτακτου Δώρου Πάσχα σε συνταξιούχους και οικονομικά ευάλωτους κατά το πρότυπο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, μακροχρόνια άνεργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.
– Ελάφρυνση της μισθολογικής δαπάνης για τους εργοδότες προκειμένου να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή του τέλους επιτηδεύματος αναδρομικά από φέτος.
– Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Επισημαίνεται ότι το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.
– Επέκταση της χρονικής διάρκειας του «market pass» έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους.
– Καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικών από τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.
Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους του μέτρου που ανέρχεται σε 2,4 δις. ευρώ εξετάζεται η επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις και σε βάθος τριετίας η τετραετίας.

Μόνιμα μέτρα

Πέραν των προσωρινών παρεμβάσεων η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει και μόνιμα μέτρα με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό η ατζέντα περιέχει:
– Μείωση έμμεσων φόρων κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μονιμοποιήση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές κλπ καθώς και μείωση του υψηλού συντελεστή 24% ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Για τις νέες οικοδομές εξετάζεται η αναστολή μετά το 2024 του ΦΠΑ 24%, η εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο μέτρο
 Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Εκτός από τη μείωση της τάξης του 0,6% που υπολείπεται για να επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες η ΝΔ θα εντάξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα περαιτέρω «κούρεμα» ασφαλιστικών εισφορών.
– Παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και «αναπροσαρμογές στην φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.
Στόχος είναι η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να δηλώνουν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα πράγμα που θα συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
– Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του νέου Περιουσιολογίου.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους που ανέρχεται σήμερα στο 55% και για τις επιχειρήσεις στο 80%.
– Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
– Καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους από την 1-1- 2024 με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλους.
Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.).
Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους