Σαφές μήνυμα προς όλους, κόμματα, ΜΜΕ, ότι η στοχοποίηση δικαστών και εισαγγελέων και οι άκριτες επιθέσεις υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, στέλνει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη. Η εφέτης και πρόεδρος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής δικαστικής Ένωσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως “όταν όμως, ο θεσμός δέχεται επιθέσεις από τους εκπροσώπους των άλλων εξουσιών, από κόμματα, από μερίδα των ΜΜΕ είναι λογικό κάποιοι πολίτες να αμφιβάλουν ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης”.

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα REAL NEWS , λέει “ναι στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, όχι όμως στη στοχοποίηση των δικαστών”, ενώ απαντά για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας-υποκλοπές-ειδικό δικαστήριο-επιθέσεις σε δικαστές που δίκασαν υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό-ενώ επισημαίνει πως σ’ ένα κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον, που αλλάζει ταχύτατα, οι Δικαστές υποχρεούνται να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και στον εκσυγχρονισμό της.

Μαργαρίτα Στενιώτη: Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής
-Κατέχετε τη θέση της Προέδρου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας κατά τη θητεία σας ;

Προτεραιότητά μας αποτελεί η διαφύλαξη και ενδυνάμωση του Κύρους της Ένωσής μας και η ανάδειξη του έργου του Δικαστή, ο οποίος αποτελεί τον εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Επίσης, σ’ ένα κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον, που αλλάζει ταχύτατα, οι Δικαστές έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και στον εκσυγχρονισμό της, με όρους που εγγυώνται την περιφρούρηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του Δικαστή, την ενίσχυση του ελεύθερου φρονήματος αυτού και την προστασία της αρχής του Κράτους Δικαίου.

-Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δίκες που απασχολούν τα ΜΜΕ, δικαστικοί λειτουργοί έχουν δημόσια επικριθεί ή εγκωμιαστεί , ανάλογα με τις αποφάσεις που έλαβαν. Πώς το σχολιάζετε;

Η ελευθερία έκφρασης των πολιτών αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα. Το τελευταίο, όμως, διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο όχι της κριτικής των δικαστικών αποφάσεων, που και θεμιτό είναι και αναγκαίο αλλά της στοχοποίησης των προσώπων των Δικαστών. Φαινόμενο που ενέχει κινδύνους σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Η κριτική του έργου των Δικαστών πρέπει να ασκείται με κριτήρια επιστημονικά. Δυστυχώς, όμως, κυρίως οι αποφάσεις που έχουν δημόσιο ενδιαφέρον, διαχρονικά, προσεγγίζονται με βάση την κομματική ιδεολογία, με κριτήρια σκοπιμότητας ή με το κριτήριο της εξυπηρέτησης ή μη κομματικών συμφερόντων, διακρίνονται δε σε αρεστές ή μη αρεστές. Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί δεν πτοούνται από τις επικρίσεις, ακόμη και τις κακοπροαίρετες, ούτε γοητεύονται από τους εγκωμιασμούς, αντίθετα με ευσυνειδησία πράττουν το καθήκον τους και συμβάλλουν τα μέγιστα στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

-Για πρώτη φορά έχουμε παραπομπή στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ενός πρώην υπουργού της δικαιοσύνης, του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως και μίας εν ενεργεία εισαγγελικής λειτουργού, της κ. Τουλουπάκη. Η παραπομπή αυτή φαίνεται να δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σε αρκετούς πολίτες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Εσείς τι λέτε;

Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μιλήσω για τη συγκεκριμένη υπόθεση που είναι εκκρεμής. Όμως, στο ζήτημα της αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από τους πολίτες, αν και είναι περιορισμένο, πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της αμφισβήτησης και ποιοί είναι αυτοί που, με ενέργειες και δηλώσεις , προσπαθούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης, παραγνωρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στον εν λόγω θεσμό αποτελεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Δικαστή. Όταν, όμως, ο θεσμός δέχεται επιθέσεις από τους εκπροσώπους των άλλων εξουσιών, από κόμματα, από μερίδα των ΜΜΕ είναι λογικό κάποιοι πολίτες να αμφιβάλουν ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Πρέπει, όμως, να διαβεβαιώσουμε ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι Ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της εκδίδονται με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, που αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όπως επιτάσσουν οι θεμελιώδεις αρχές της Δίκαιης Δίκης.

-Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι οι υποκλοπές. Πιστεύετε ότι χρειάζονται αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από την ΕΥΠ;

Το θέμα των υποκλοπών άπτεται της προστασίας του συνταγματικά προβλεπόμενου ατομικού δικαιώματος του απόρρητου των επικοινωνιών και, επομένως, οποιαδήποτε τροποποίηση προς την κατεύθυνση, θεωρώ, της ενδυνάμωσης του θεμελιώδους εγγυητικού ρόλου, που επιφυλάσσει το Σύνταγμά μας στο θεσμό της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να γίνει μέσω της νομοθετικής διαδικασίας, στην οποία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα μετέχει με θεσμικό και τεκμηριωμένο λόγο, όταν αυτή ξεκινήσει. Οι αποσπασματικές δε προτάσεις, που εκφράζονται, αποδεικνύουν προχειρότητα αντιμετώπισης ενός ζητήματος που άπτεται του Κράτους Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ