Λουκάς Αποστολίδης, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ακρίβεια, η διατροφική κρίση και η φτώχεια (30%) δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας, στον κόσμο των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι προβλέψεις των ειδικών επισημαίνουν ότι: «Η Ευρώπη θα είναι κρύα και θα πεινάσει αυτόν τον χειμώνα». Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως έχουν δημοσιοποιηθεί, φαίνεται να λειτουργούν ως «παυσίπονα» στις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού. Ενδεικτικά αναφέρω:

Η συνεχιζόμενη «κοροϊδία» με τα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν έχει τελειωμό. Δεν έχουμε υποχρέωση δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός να δώσουμε αναδρομικά, ούτε σε όσους έχουν κάνει αγωγές, περί τις 350.000 δικαιούχοι. Έχετε γι’ αυτό κύριε Υπουργέ νομική, κοινωνική και ηθική υποχρέωση να καταβάλετε τα αναδρομικά και να σταματήσει ο «ευτελισμός» και η ταλαιπωρία των δικαιούχων στα δικαστήρια, αφού το νομικό ζήτημα έχει λυθεί και τα δικαιούνται. Η λογική ας τρέχουν στα δικαστήρια μέχρι «δευτέρας παρουσίας», εμείς δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, δεν ταιριάζει σε ευνομούμενο κράτος. Με αυτή τη λογική αν συνεχίσετε, ίσως το ίδιο σας απαντήσουν στην κάλπη οι συνταξιούχοι. Το ΣτΕ κ. Υπουργέ έκρινε ότι όσοι έχουν κάνει αγωγές δικαιούνται την επιστροφή των αναδρομικών για επικούρηση και δώρα. Δηλώνετε για αυξήσεις 5-7%, που αφενός θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά και αφετέρου δεν θα καλύπτουν ούτε το 50% του πληθωρισμού. Στον εργασιακό χώρο θεσμικά η κυβέρνηση παρότι δε δεσμεύεται πλέον από τις μνημονικές ρυθμίσεις δεν έχει αποκαταστήσει το θεσμικό κοινωνικό διάλογο των παραγωγικών εταίρων. Ο κατώτατος μισθός να ορίζεται από την εθνική συλλογική σύμβαση, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή δημοκρατία και όχι με εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Επιτέλους η πολιτική ηγεσία οφείλει να επαναφέρει τον θεσμικό διάλογο ανάμεσα στους παραγωγικούς φορείς. Να αντιμετωπίσει το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με συγκεκριμένα και τολμηρά μέτρα ουσιαστικής στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι εκρηκτικό το κοινωνικό μίγμα που δημιουργείται από την ακρίβεια και τη φτώχεια. Οι εργαζόμενοι δικαίως απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις και μισθούς που να ανταποκρίνονται σε μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση. Οι συνταξιούχοι δικαίως απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις και συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το κοινωνικό ζήτημα προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη επίλυσης, διότι αφορά το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, σ’ έναν τραγικά δύσκολο χειμώνα. Ορισμένα άμεσα, βασικά μέτρα πρέπει να παρθούν για να  ανακουφίσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους όπως:

Α. Θεσμική επαναφορά διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ωρομισθίου με εθνικές-συλλογικές συμβάσεις (και όχι από την κυβέρνηση) μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων – εργοδοτών και εργαζομένων –  και του κράτους.

Β. Αύξηση του κατώτατου μισθού, 850 ευρώ, όπως καθολικά ζητούν όλα τα συνδικάτα, με άμεση εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες του χειμώνα.

Γ. Νέα μέτρα για την προστασία της εργασίας και ρύθμισης στην αγορά εργασίας σε ένα κατακερματισμένο δύσκολο και σκληρά εκμεταλλευτικό εργασιακό τοπίο.

Δ. Κατάργηση των διατάξεων του εργατικού νόμου που περιορίζει το δικαίωμα άσκησης της απεργίας.

Ε. Θεσμοθέτηση Κώδικα Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, για να μην αλλάζουν οι ασφαλιστικές διατάξεις ως «υποκάμισα».

Στ. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΠΥ, καθώς και του ΕΣΥ δίνοντας κεντρική σημασία στην προσφορά των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ζ. Άμεση καταβολή των αναδρομικών, εντόκως, όπως έκρινε το ΣτΕ, ως νομική, ηθική, κοινωνική και πολιτική υποχρέωση της Πολιτείας.

Η. Θεσμοθέτηση κοινωνικού διαλόγου της Πολιτείας με την πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων. Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων και Συνταξιούχων για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Δικαιωμάτων των Ηλικιωμένων και Συνταξιούχων, καθώς και για επεξεργασία σοβαρής και σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Να αποδώσει η Πολιτεία τον οφειλόμενο Σεβασμό και την Αξιοπρέπεια στα «περήφανα γηρατειά» που έχουν ξοδέψει κόπο, χρόνο, εργασία και σοφία για την πατρίδα μας.

Θ. Επαναθεσμοθέτηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και της 13ης σύνταξης με προοπτική 14ης.

Η εξαγγελλία και εφαρμογή αυτών των αναγκαίων, μέτρων για να αντιμετωπιστεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου  της εργασίας και της σύνταξης θα σημάνει και ουσιαστική επιστροφή στην κανονικότητα. Σήμερα όσα προπαγανδίζονται και δημοσιοποιούνται, ως μέτρα αντιμετώπισης της αγοραστικής δύναμης αποτελούν «μπαλώματα» διαιώνισης μιας κατάστασης φτώχειας και όχι προοπτική προς μια νέα κανονικότητα, όπου η ευημερία και το βιοτικό επίπεδο του λαού, θα αποτελούν το κεντρικό ζήτημα της πολιτείας μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ