Γράφει η Κωνσταντίνα Λεκκάκου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Μετά τη σκληρή μάχη, στο πλευρό των δανειοληπτών, που δόθηκε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά την δικάσιμο της 26/01/2023, στην οποία πέραν  του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έγκριτων καθηγητών πανεπιστημίων συμμετείχε ενεργά και το γραφείο μας με την άσκηση παρέμβασης υπέρ ένωσης ξενοδόχων, και εν αναμονή της απόφασης, η ελληνική δικαιοσύνη στον πρώτο και δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας εξακολουθεί να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, σημειώθηκε  νέα δικαστική επιτυχία του γραφείου μας, το οποίο εκπροσώπησε μεγάλη μονάδα παραγωγής κρέατος, κατόπιν αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας. Το Δικαστήριο ανέστειλε την ισχύ διαταγής πληρωμής κρίνοντας ότι ο νόμος στην περίπτωση της μεταβίβασης απαιτήσεων με σκοπό την τιτλοποίηση κατά τους ορισμούς του Ν. 3156/2003 δεν απονέμει στην εταιρεία διαχειρίσεως (με την οποία συμβάλλεται η εταιρεία αποκτήσεως) την ιδιότητα του μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διάδικου ώστε η τελευταία να ασκεί ενώπιον των Δικαστηρίων αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα για τα δικαιώματα της εταιρείας αποκτήσεως. Με άλλα λόγια δεν της απονέμει ενεργητική κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση ακόμη και για τη διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης όπως έκδοση και κοινοποίηση διαταγών πληρωμής και η επιβολή κατασχέσεων και η επίσπευση πλειστηριασμών.
Το γραφείο μας χαιρετίζει τη στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία ακόμη και εν αναμονή της έκδοσης αποφάσεως στον  ανώτατο βαθμό επί ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος, δεν μεταβάλλει άποψη εφαρμόζοντας αυστηρά το γράμμα του ίδιου του νόμου. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε ότι οι ιστορικές υπ’ αριθμ. 822/2022 και 823/2022 αποφάσεις του Αρείου Πάγου, για τις οποίες έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε προγενέστερα άρθρα, εκδόθηκαν ως απόρροια εκατοντάδων δικαστικών αποφάσεων που είχαν προηγηθεί και εκδοθεί από τα Δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας της χώρας.
Το παρόν σύντομο άρθρο μας επέχει και θέση συναγερμού για τους δανειολήπτες οι οποίοι σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να απεμπολήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους παρασυρόμενοι από φήμες και εικασίες σχετικά με την πραγματικά διαμορφωθείσα κατάσταση.

Πηγή: www.lekkakou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ