«Είναι μία απόφαση της Δικαιοσύνης. Αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς. Άρα, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των συντακτών ερωτηθείς για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους δικαστικούς.
Σχολιάζοντας ευρύτερα, τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών κατηγοριών.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος για τους συνταξιούχους βουλευτές, επισήμανε πως έχει ψηφιστεί για να μην γίνει σχετική διεκδίκηση από αυτούς.
Τροχειοδεικτική βολή για τη διάθεση της κυβέρνησης επί του ζητήματος είχε στείλει νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.
Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους γιατί δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, είπε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επιστροφή των συντάξεων δικαστικών στα προ του 2012 επίπεδα για όσους είχαν προσφύγει. «Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, θα τη μελετήσουμε και θα δούμε» ξεκαθάρισε.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Χριστίνα Βίδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και διερωτήθηκε: Δεν πιστεύω ότι οι δικαστές θέλουν να χρεωκοπήσει η χώρα.
Επίσης, αναρωτήθηκε δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική και απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως μπορούν να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Ωστόσο, επισήμανε πως το status των δικαστικών πρέπει να διατηρείται και στη συνταξιοδότησή τους. Πρόσθεσε πως είναι ένα σκεπτικό που το δέχεται.
Γνωστοποίησε πως αφότου βγήκε η απόφαση αυτή, δέχθηκε τηλεφωνήματα από πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαίως λένε ότι αν δοθούν αναδρομικά στους δικαστές, είναι υποχρέωση να δοθούν αναδρομικά και στους βουλευτές καθώς υπάρχει η απόλυτη διασύνδεση των μισθών και των συντάξεων βουλευτών και δικαστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές: «Εγώ αναδρομικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχω κόψει τις συντάξεις στον φτωχό άνθρωπο και να πάω να δώσω εκατομμύρια αναδρομικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνει ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες.
Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα προ του 2012 επίπεδα
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των περικομμένων συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από το έτος 2012 με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι συντάξεις των δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν με βάση το παλιότερο καθεστώς καθώς η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο κάτι Ελεγκτικό Συνέδριο.
Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος.
Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.
Όπως επισημαίνει στο Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Στα επίπεδα προ του 2012 οι συντάξεις των δικαστών
Αφορά:
Συνταξιούχους δικαστικούς, 4.500- 5.000 περίπου (πρώην δικαστές, εισαγγελείς και μέλη Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) & μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Για τους υπόλοιπους -> κυβερνητική απόφαση και χωρίς αναδρομική ισχύ
Παράδειγμα 1
Έστω δικαστής βγήκε σε σύνταξη το 2018 (μετά το ν. Κατρούγκαλου)
•Έλαβε κύρια σύνταξη: 1.950€
•Ενώ, θα έπρεπε: 3.000€
Παράδειγμα 2
Έστω δικαστής βγήκε σε σύνταξη το 2020 (μετά το ν. Κατρούγκαλου)
•Έλαβε κύρια σύνταξη: 2.405€
•Ενώ, θα έπρεπε: 3.700€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ