Συνέντευξη με τον κ. Κώστα Μανωλόπουλο από τον «Ενιαίο Φορέα Φαρμακοποιών»

Προ πυλών βρίσκονται οι εκλογές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής καθώς σε περίπου έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 27 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται η διεξαγωγή τους.
Μετά το πανδημικό κύμα και τις πρωτοφανείς συνθήκες που ταλάνισαν τον κλάδο τους, οι φαρμακοποιοί επιζητούν την «νέα ημέρα» στο επάγγελμα τους, πιο αξιοπρεπή με ουσιαστικές δηλαδή αλλαγές που θα αποφέρουν ακόμα καλύτερους καρπούς για την καθημερινότητα τους δίπλα στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Δυναμικό «παρών» δίνει, μεταξύ άλλων η παράταξη Ενιαίος Φορέας Φαρμακοποιών με τον εκπρόσωπο τους κ. Κώστα Μανωλόπουλο να δεσμεύεται για μια νέα πνοή και συσπείρωση των επαγγελματιών.
Ανάμεσα στους στόχους του Φορέα -όπως δηλώνει ο ίδιος στο bankingnews και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε- είναι η προσθήκη υπηρεσιών για τα φαρμακεία με προτεραιότητες τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την υπερωριακή αμοιβή διανυκτέρευσης.
Απαραίτητη διαφαίνεται επίσης η ανάγκη για πλήρη αξιοποίηση των αποκαλούμενων νέων μέσων όπως τα social media και πλατφορμών όπως το Facebook, YouTube, Viber για εξωστρέφεια και καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη, μετάβαση που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.
Επιπροσθέτως, ένα γεγονός που ξεχωρίζει από το ψηφοδέλτιο τους είναι η μέριμνα για τις Φιλανθρωπικές δράσεις από τις οποίες ο Σύλλογος απέχει πάνω από μια δεκαετία, όπως επισημαίνει το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΦΣΑ. Εξάλλου όπως έχουν ήδη «αποδείξει» η κοινωνική ευαισθησία χαρακτηρίζει τη συσπείρωση του «Ενιαίου Φορέα Φαρμακοποιών», καθώς για παράδειγμα τα μέλη έχουν οργανώσει πολλάκις εθελοντική αιμοδοσία αλλά και μετά τα πρόσφατα δυσμενή γεγονότα στην Ουκρανία, στήριξαν εμπράκτως την προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού συνεισφέροντας για τους πληγέντες του πολέμου.

Καταλήγοντας όσον αφορά τα των «έσω» ένα ειδικό τμήμα στον ΦΣΑ, όπως αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος για επίλυση αποριών στα πρότυπα του ΠΦΣ  βρίσκεται στην προτεραιότητα τους.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Ελένη Τσιάβο:

Κ. Μανωλόπουλε, ξεκινώντας τη συνέντευξη μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις αλλαγές που σηματοδότησε η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού στο επάγγελμα σας. Πως βιώσατε ως κλάδος αυτήν την κατάσταση; «Ήρθε» η κατάλληλη στήριξη από την επίσημη Πολιτεία; Και φτάνοντας στο σήμερα, υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι σας;

Το επάγγελμά μας άλλαξε ριζικά από την πρώτη μέρα του πρώτου lockdown. Χαρακτηριστήκαμε «καταστήματα ειδικού σκοπού» που δεν θα κλείναμε ποτέ μιας και είμαστε βασικό κομμάτι εφοδιαστικής αλυσίδας είδους πρώτης ανάγκης μαζί με τα τρόφιμα και τα καύσιμα.
Η στήριξη από την Πολιτεία ήρθε 10 μήνες μετά υπό την μορφή των υπηρεσιών και οι οποίες προσφέρονται από πολλά φαρμακεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια. Πολυς κόσμος επισκέφθηκε (και επισκέπτεται) το φαρμακείο για να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο, για να πάρει δωρεάν self test, για να κάνει rapid test και για να βρει προσωπικό γιατρό. Παρά τις αρχικές παθογένειες, το πρόσημο από τις υπηρεσίες είναι σίγουρα θετικό, για αυτό και θα δούμε σύντομα και άλλες. Αναδείχτηκε ο επιστημονικός μας ρόλος και ενισχύθηκε το φυσικό σημείο έναντι των ηλεκτρονικών καταστημάτων.Λίγες οικονομικές εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα λόγω της καθυστέρησης νομοθέτησης αμοιβών για τα φαρμακεία που άλλαξαν επωνυμία ή συνταξιοδοτήθηκαν, αυτό όμως είναι κάτι γνώριμο και θα ξεπεραστεί σύντομα.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται στην ελληνική αγορά φαρμάκου, είναι οι ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα που αφορούν ασθένειες ή παθήσεις όπως η υπέρταση, η κατάθλιψη, τα ορμονικά προβλήματα κλπ αφορούν δηλαδή  μια τεράστια μερίδα του πληθυσμού. Τι κινήσεις μπορούν να γίνουν για να μπει ένα «φρένο» στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων;

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι μόνιμος σύντροφος του φαρμακοποιού από την πρώτη μέρα λειτουργίας του φαρμακείου μέχρι τη σύνταξη. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση τις εκτόξευσαν σε δυσθεώρητα ύψη. Οι τρόποι καταπολέμησης είναι γνωστοί (πολύμηνη απαγόρευση εξαγωγών και ιχνηλάτηση κουπονιών) αλλά από καμία κυβέρνηση δεν έχουμε δει την πολιτική βούληση να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Μετά τις δεκάδες καταγγελίες σας ως Ενιαίος Φορέας Φαρμακοποιών Αττικής για το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων που καταπατούν τη νομοθεσία, επήλθαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις; Πιστεύετε επαρκούν οι έλεγχοι;

Από τα Χριστούγεννα του 2020 έχουμε κάνει ως Ενιαίος Φορέας περί τις 40 καταγγελίες για φαρμακεία που άνοιγαν Κυριακές και αργίες ή πολύ νωρίς το πρωί ή ξεχνούσαν να κλείσουν το βράδυ. ΚΑΜΙΑ από αυτές δεν έχει φτάσει στο Πειθαρχικό και ο λόγος είναι ένας: παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 2 τελευταίων ετών, το Πειθαρχικό τρέχει να καλύψει και ανυπαρξία 7 ετών για αυτό και ακόμα δικάζει υποθέσεις που αφορούν το καλοκαίρι του 2018. Ως νέα διοίκηση δεσμευόμαστε να μαζέψουμε το χρονικό κενό μέχρι το τέλος του 2023, όπως επίσης να μοιράσουμε βαρύτατα πρόστιμα χωρίς δόσεις σε όσους παραβιάζουν κατ´ εξακολούθηση το ωράριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ