Του Άγγελου Σχίζα,

Εξειδικευμένος Σύμβουλος Διεκδίκησης Αποζημιώσεων Τροχαίων Ατυχημάτων << Libra Life>>

Γίνεται συχνά λόγος για τη μεταφορά «ανηλίκου» ως επιβάτη σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα και κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό, πόσο μάλιστα αν είναι  ασφαλές, ή όχι. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ως προς το συγκεκριμένο θέμα ,ότι ο ελληνικός ΚΟΚ ελαχίστως έχει μεριμνήσει – προβλέψει, αν κρίνει κανείς από τη «λακωνική» περιγραφή του ως προς τις συνθήκες και τις περιπτώσεις κάτω από και κατά τις οποίες ένας ανήλικος δύναται να μεταφέρεται με δίκυκλα, καθώς και για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να έχει λάβει ο οδηγός. Ποιος από εμάς άλλωστε δεν έχει κατά καιρούς «πετύχει» κάπου έξω ανήλικο επιβάτη σε δίκυκλο  όχι μόνο χωρίς κράνος, αλλά και χωρίς καν την προηγούμενη λήψη μέτρων προστασίας από τον οδηγό, όπως πχ ειδικό κάθισμα ή ειδικοί ιμάντες .

Βάσει του ΚΟΚ δεν αναφέρεται κάποιο κατώτατο όριο ηλικίας του μεταφερόμενου ανηλίκου, αρκεί η μεταφορά αυτή να «μην» τον εκθέτει σε κίνδυνο… και κάπου εδώ αρχίζει κανείς να αναρωτιέται τι θεωρείται επικίνδυνο και ποιός καθορίζει τον βαθμό κινδύνου ανά περίσταση. Πριν δηλαδή επιβιβαστεί ο ανήλικος συνεπιβάτης, θα πρέπει να έχει ληφθεί μέριμνα προσαρμογής του,  βάσει του ύψους, της ηλικίας και των κιλών του ανηλίκου, με το ανάλογο εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης, και σαφώς φορώντας κράνος σε κάθε περίπτωση. Όπου, ως μέριμνα, βάσει του ΚΟΚ απλώς λογίζεται τοποθέτηση εγκεκριμένου συστήματος συγκράτησης σε παιδιά κάτω των 12 ετών, όταν αυτά επιβαίνουν στο παράπλευρο του οδηγού κάθισμα και αντίστοιχα η μεταφορά ανηλίκων χωρίς το ανάλογο εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης, όταν αυτά είναι κάτω των 5 ετών.

Και κάπου εδώ, αν όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές, αισθάνονται ότι ο ΚΟΚ δεν τους καλύπτει ως προς τα όρια προστασίας μεταφοράς ανηλίκων στα δίκυκλα, έρχεται ο ΑΚ (Αστικός Κώδικας) να συμπληρώσει ότι το θέμα ασφάλειας ανήλικου επιβάτη αποτελεί «μαχητό τεκμήριο» κατά των γονέων οι οποίοι έχουν την εποπτεία ανηλίκου παιδιού, ότι δηλαδή επέδειξαν την προσήκουσα επιμέλεια, πριν μεταφέρουν τον ανήλικο, λαμβάνοντας όλα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά αυτού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ