Οι υπεύθυνοι και γιατροί της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι Αττικής, αντιμετωπίζουν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης μέτρων πρόληψης για τη μετάδοση του COVID-19 μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος.
Η κλινική εισήλθε στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών μετά τον θάνατο 13 συνολικά ασθενών και την εμφάνιση 35 κρουσμάτων της πανδημίας. Πριν ένα μήνα ο Εισαγγελέας αφού είχε αξιολογήσει το υλικό που είχε στην διάθεση του, κάλεσε σε εξηγήσεις πέντε στελέχη και γιατρούς της κλινικής οι οποίοι κατέθεσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους.

Τόσο ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι» όσο και το νοσοκομείο έχουν υποστηρίξει και με ανακοίνωσή τους ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας ποπυ προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη καθώς το άρθρο 285 προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Πριν ένα μήνα ο Εισαγγελέας αφού είχε αξιολογήσει το υλικό που είχε στην διάθεση του, κάλεσε σε εξηγήσεις πέντε στελέχη και γιατρούς της κλινικής οι οποίοι παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι», το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Η επίσημη θέση της κλινικής ήταν ότι υπεύθυνος για την διασπορά του ιού ήταν εξωτερικός ασθενής που πήγε προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση. Η κλινική έχει υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής.

Ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος του διοικητικού διευθυντή της κλινικής «Ταξιάρχαι» σε δήλωσή του αναφέρει:

«Πληροφορηθήκαμε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του διοικητικού διευθυντή της κλινικής “Ταξιάρχαι”, τον οποίο εκπροσωπώ και κατά ιατρών της κλινικής.  Η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Η θέση του διοικητικού διευθυντή και της κλινικής είναι ότι είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες προμήθειες υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τηρήθηκαν
όλα τα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., γεγονός που θα αποδειχτεί στην πορεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ