Μία απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης οδήγησε στην αθώωση για έναν 24χρονο που είχε κατηγορηθεί το 2020 από μια τότε ανήλικη φίλη του για revenge porn. Η κατηγορία αφορούσε στο ότι είχε βιντεοσκοπήσει προσωπικές στιγμές τους και είχε αναρτήσει το υλικό σε μια ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τον 24χρονο σήμερα για τις κατηγορίες πορνογραφίας ανηλίκου μέσω πληροφοριακών συστημάτων και παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αφού αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν απεικονίζεται στο βιντεοληπτικό υλικό.

Το κλειδί για την εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν η πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε ο τεχνικός σύμβουλος – ιατροδικαστής του νεαρού.

Αναλύοντας τα καρέ των επίμαχων βίντεο, στα οποία δεν φαίνονται πρόσωπα, ο ιατροδικαστής ανέδειξε στην έκθεσή του διαφορές σε χαρακτηριστικά των απεικονιζόμενων σωμάτων, κυρίως σε αυτό του κατηγορούμενου, και ειδικότερα στην ευαίσθητη περιοχή του. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι ο άντρας στο υλικό είχε υποστεί περιτομή, κάτι που δεν ισχύει για τον 24χρονο. Η υπεράσπισή του προσκόμισε ιατρική βεβαίωση από σχετική εξέταση, ενισχύοντας έτσι την άποψη ότι δεν πρόκειται για τον ίδιο που απεικονίζεται στο υλικό.

«Είναι ένα ιατρικό γεγονός» ανέφερε η εισαγγελέας της Έδρας, σχολιάζοντας την πραγματογνωμοσύνη, και πρόσθεσε πως «δεν είναι ο κατηγορούμενος» που εμφανίζεται στο βιντεοληπτικό υλικό. Κατά συνέπεια πρότεινε την αθώωσή του για τις κατηγορίες της πορνογραφίας και των προσωπικών δεδομένων, όχι όμως για την τέλεση γενετήσιων πράξεων με ανήλικη άνω των 14 ετών (κατ’ εξακολούθηση), σε βαθμό πλημμελήματος.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές τού επέβαλλαν ποινή φυλάκισης 3 ετών, με 3ετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρωτόδικα ο 24χρονος είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης σε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών, η οποία αποφασίστηκε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου παρέμενε από τον περυσινό Φεβρουάριο.

Στην απολογία του, επέμεινε στην αθωότητά του ως προς το πορνογραφικό υλικό, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. «Δεν θα το έκανα ποτέ, είναι ντροπιαστικό για μία γυναίκα». Ανέφερε δε, ότι γνώρισε την καταγγέλλουσα σε μπαρ της Κατερίνης, το καλοκαίρι του 2017, όταν ο ίδιος ήταν 18 ετών, και διατηρούσαν σχέση έως το 2020 οπότε έγινε η καταγγελία. Σε ερώτηση για την τότε ανηλικότητά της, ο κατηγορούμενος απολογήθηκε ότι «μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι πολύ μεγαλύτερη». Όπως ανέφερε, διατηρούσαν εξ αποστάσεως σχέση καθώς η κοπέλα ζει μόνιμα στην Κύπρο.

Νωρίτερα, η καταγγέλλουσα, σήμερα 21 ετών, επαναλαμβάνοντας την καταγγελία της, εμφανίστηκε βέβαιη πως το απεικονιζόμενο άτομο είναι η ίδια:

«Αναγνωρίζω το σπίτι του και τον εαυτό μου. Ξέρω πως είμαι εγώ. Δεν θα το επέτρεπα ποτέ αυτό. Φαντάζομαι ότι με κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο. Το υλικό ανέβηκε στο Διαδίκτυο εν αγνοία μου και χωρίς τη συναίνεσή μου. Αυτό για μένα είναι ντροπή».

Η ίδια ανέφερε ότι το υλικό αυτό περιήλθε σε γνώση της, όταν την ειδοποίησε μία φίλη της και έκτοτε έκοψε κάθε επικοινωνία με τον κατηγορούμενο.