Της Ελένης Τσιάβου


Φρίκη. 
Η λέξη που μπορεί – αν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια το τι προκαλούν μέσα μας – τα πρωτοφανή εγκλήματα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία από τις υποθέσεις της Πάτρας και του Κολωνού με θύματα αθώες ψυχές.

Αυλαία έπεσε σήμερα 29 Μαρτίου, για δύο εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (αναμένονται οι επόμενες δίκες για την Πάτρα), με θύματα παιδιά.
Η ελληνική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε αυτό που στο μυαλό μας πάντα θα μοιάζει ως αδιανόητο για όσα έπραξαν οι δράστες.
Στην περίπτωση της Πάτρας, η Ρούλα Πισπιρίγκου σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είναι εκείνη η οποία οδήγησε στον θάνατο το ίδιο της το παιδί, την Τζωρτζίνα.
Η παιδοκτόνος, ευθύνεται για τον χαμό της 9χρονης η οποία υπέκυψε στις 29 Ιανουαρίου 2022 δηλητηριασμένη από ισχυρή δόση κεταμίνης που της έδωσε η μητέρα της ενώ νοσηλευόταν στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.
Η εισαγγελέας πρότεινε σχετικά την ποινή των ισοβίων, ενώ η πλευρά της υπεράσπισης δια του νομικού εκπροσώπου της Αλέξη Κούγια, ανακοίνωσε πως δεν θα ζητήσει ελαφρυντικά και θα οδηγήσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, επιμένοντας στην αθωότητα της εντολέως του.
Λίγη ώρα νωρίτερα, σε μια άλλη εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση με την 12χρονη από τον Κολωνό, την ενοχή του βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία, ενώ έκρινε ως αθώα τη μητέρα της 12χρονης για τις κατηγορίες της πορνογραφιας και μαστροπείας.
Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη» κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Το χρονικό… Πάτρα: Η σύγχρονη Μήδεια

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία της σε βάρος της κόρης της Τζωρτζίνας ανακοίνωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περίπου 16 μήνες.
Ακόμη το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού στις 11.4. 2021.
Είχε προηγηθεί, ωστόσο, η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, Ευ. Σπυριδωνίδου, η οποία ήταν «καταπέλτης» για την κατηγορούμενη μητέρα, για την οποία ζήτησε την ενοχή της, όπως κατηγορείται, δηλαδή για απόπειρα δολοφονίας του κοριτσιού στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας αλλά και για ανθρωποκτονία του με χορήγηση κεταμίνης στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση το κίνητρο που όπλισε το χέρι της κατηγορουμένης και αποφάσισε να αφαιρέσει τη ζωή της κόρης της ήταν η εμμονή της με τον εν διαστάσει σήμερα σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη. «Η μόνη ατυχία που είχε η μικρή Τζωρτζίνα στη ζωή της είναι ότι είχε μητέρα, τροφό και φροντιστή την κατηγορουμένη» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας για να σημειώσει σε άλλο σημείο της αγόρευσης της: «Ήρθε η ανακοπή της Τζωρτζίνας και ως δια μαγείας ο Δασκαλάκης επέστρεψε στο σπίτι».
Από την πλευρά της, ωστόσο, στην απολογία της η κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα αρνήθηκε ότι εκείνη αφαίρεσε τη ζωή της κόρης της λέγοντας προς το δικαστήριο: «Έχω κάνει λάθη με το Δασκαλάκη αλλά τα παιδιά μου τα αγαπούσα. Μπορεί να έχω τον πιο άσχημο χαρακτήρα, μπορεί να είμαι αχώνευτη σε πολλούς ξέρω όμως ότι έχω κατηγορηθεί για το χειρότερο αδίκημα που μπορεί να κατηγορηθεί μια μάνα. Θέλω να με βοηθήσετε να βρω την αλήθεια για την κόρη μου».
Να σημειωθεί ότι στη δίκη αυτή (όπως άλλωστε και στη δίκη για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Ίριδας και Μαλένας) έχει παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας ο Μάνος Δασκαλάκης.
Οι συνήγοροί του Δ. Γεωργακόπουλος και Δ. Καράμπελας ζήτησαν από το δικαστήριο να κρίνει ένοχη τη Ρούλα Πισπιρίγκου με τον κ. Γεωργακόπουλο να αναφέρει: «Η κεταμίνη δόθηκε στην Τζωρτζίνα εν ζωή και για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι χορηγήθηκε από την κατηγορούμενη». Από την πλευρά του ο κ Καράμπελας είχε τονίσει: «Όσο η κατηγορουμένη ήταν μαζί με Δασκαλάκη ήταν καλά. Όταν έφευγε ο Δασκαλάκης, θόλωνε, της γύριζε το μάτι.
Ο τρόπος να τον κρατήσει ήταν ο χειρότερος, αυτός που δεν χωράει ανθρώπινος νους… Η κατηγορούμενη για να φέρει πίσω τον Δασκαλάκη έφτασε στο έγκλημα».

pispirigkoy_4.webp
Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά – Πιστεύω στην αθωότητα της

Τη έκπληξή του για την απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου, εξέφρασε ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, προσθέτοντας πως δεν θα ζητήσει χορήγηση ελαφρυντικών για την 35χρονη.
«Ήταν μη αναμενόμενη, από την υπεράσπιση, απόφαση. Εγώ επιμένω πως πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και για μεγάλη δικαστική πλάνη. Είχα προειδοποιηθεί απο την αρχή απο συναδέλφους, ότι η κ. πρόεδρος, σε όποιο Μικτό Ορκωτό έχει προεδρεύσει, έχει βγάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Δυστυχώς σήμερα δοκιμάστηκε η αντοχή τακτικών δικαστών, αλλά και ο θεσμός των ενόρκων. Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ένορκοι, στην πλειονότητά τους, έδειξαν ασέβεια στη διαδικασία. Το έβλεπα σε 98 δικασίμους. Είμαι άνθρωπος που ζει στο χώρο της δικαιοσύνης, σέβομαι την κρίση της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Κούγιας.

Δηλώσεις Αλέξη Κούγια

«Εξεπλάγην από την απόφαση, πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση, ωστόσο πρέπει να στηρίξουμε τη δικαιοσύνη… Εχω πειστεί για την αθωότητα της και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθούμε στο δεύτερο βαθμό… Δεν υποβάλλαμε αίτημα για χορήγηση ελαφρυντικών, αποφασίζοντας από κοινού με την κατηγορούμενη να μη δεχθούμε την οποιαδήποτε ποινή… Δεν μας ενδιέφερε η μείωση της ποινής, αλλά η ομόφωνη αθώωση. Περιμένω με νομική αγωνία την καθαρογραφή της απόφασης, να δω το σκεπτικό και σε ποιο αποδεικτικό στοιχείο βασίστηκε η απόφαση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το άλλο δικαστήριο» πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

Υπόθεση Κολωνού – Η αιώνια φρίκη στη ψυχή μιας 12χρονης – Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος

ccb2238ec1d3d4f98470744a6a58e5ae_28141292-1-1-2-768x480_1.jpg

Την ενοχή του βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία.

Ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα:

Ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη,
Ένοχος για Πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων)
Ενοχος για Μαστροπεία
Αθώος Εμπορία ανήλικου
Ένοχος Παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, η ποινή για τον βιασμό ανηλίκου είναι ισόβια κάθειρξη. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα επιβληθούν επιπλέον χρόνια κάθειρξης.

Μητέρα ανήλικης

Το δικαστήριο διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση κι έκρινε αθώα τη μητέρα της ανήλικης για πορνογραφια και για μαστροπεία.
Ενοχή κρίθηκε μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Η μητέρα ξέσπασε σε κλάμματα στο άκουσμα της απόφασης.
Ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, κρίθηκε ο “Μιχάλης” τον οποίο έχει καταγγείλει το παιδί , ενώ κρίθηκε αθώος για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.
Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη» κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.
Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.
Τέλος έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.
Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε στο Εφετείο. Άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο αποδοκίμασαν τους κατηγορούμενους και φώναζαν διάφορα συνθήματα, ενώ κάποια συνεπλάκησαν με αστυνομικούς.

Υ.Γ 

Αυτές οι παιδικές ψυχές, η μια με όσα θα ζει εφ’ όρου ζωής ως συνεχή εφιάλτη, η άλλη θύμα της ίδιας της μητέρας που δεν πρόλαβε να δει καμία χαρά.
Ας είναι έστω αυτή η δικαίωση τους… οι δράστες να οδηγηθούν για πολύ… πολύ καιρό εκεί που ανήκουν: Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ