«Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια στρατιωτική κρίση», εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο «Θέμα 104,6».
Ο κ. Φίλης τόνισε πως «είδαμε το διεθνή παράγοντα χθες να παρεμβαίνει», χαρακτηρίζοντας ακόμη ως δεδομένο ότι “το Βερολίνο απορρίπτει έστω και την υπόνοια ότι θα μπορούσε να σκάσει στα χέρια του μια βόμβα”, δηλαδή μια ελληνοτουρκική κρίση. “Θα κάνει, ό,τι μπορεί να το αποτρέψει” ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Γερμανία εκτίμησε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αξιοποιεί το κενό ηγεσίας στις ΗΠΑ λόγω των εκλογών, ενώ ενοχλείται από την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ”.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ερμηνεύεται και ως “τεστάρισμα των δικών μας αντιδράσεων και των αντοχών και της επιχειρησιακής ετοιμότητας”, τη στιγμή που αναμένεται το εύρος της εφαρμογής των τουρκικών NAVTEX.
“Στο παρελθόν έχουν εκδοθεί πάρα πολλές NAVTEX που δεν έχουν εφαρμοστεί” υπενθύμισε ο κ. Φίλης και ανέφερε όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή “μπορεί να μην εφαρμοστεί, να εφαρμοστεί σε ένα μέρος που δεν συνιστά είσοδο σε ελληνική υφαλοκρηπίδα” ή μπορεί να την ενεργοποιήσει σε όλο το γεωγραφικό της εύρος”. Στην τελευταία περίπτωση, “έχουμε μια σειρά εργαλείων” για την αντιμετώπιση της κρίσης.
“Εμείς δεν πρόκειται να στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση εκτός αν η Τουρκία το επιδιώξει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. Απαριθμώντας τα βήματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε πρώτη φάση θα στείλουμε το Λιμενικό, παράλληλα με ενημέρωση των εταίρων και διαμαρτυρία σε όλα τα φόρα περιέγραψε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ, προσθέτοντας ότι στους κανόνες εμπλοκής, η στρατιωτική αποτροπή “δεν είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Είναι το τελευταίο, το ύστατο, αλλά θα είναι ευθύνη της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας αν αποφασίσει να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο”, υπογράμμισε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Φίλης εξήγησε πως “η Τουρκία θα προσπαθήσει να μειώσει τη σημασία αυτού που προσπαθεί να κάνει”, ενώ υποστήριξε ότι “αν οι
πιέσεις δεν συνοδεύονται από κάποιου είδους προειδοποιήσεις μπορεί και να πέσουν στο κενό”. “Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν και η οικονομία της χώρας του δεν είναι σε θέση να αγνοήσει αυτές τις προειδοποιήσεις κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος”.