Η ιστορία του John Galvan συγκλονίζει.
Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να επιμένει πως ήταν αθώος αλλά παρέμεινε στη φυλακή για σχεδόν 35 χρόνια.
Τελικά αποφυλακίστηκε, εν μέρει χάρη στην επανάληψη ενός παλιού επεισοδίου -του «Hollywood on Trial» του 2005 – των Mythbusters.
Ήταν το Σεπτέμβριο του 1986 όταν δύο αδέρφια σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα διαμέρισμα στο νοτιοδυτικό Σικάγο.
Οι Αρχές στην προσπάθεια να βρουν τον ένοχο του εγκλήματος μίλησαν με όλη τη γειτονία και τελικά συνέλαβαν τον 18χρονο Τζον Γκάλβαν, τον αδελφό του και τον Αρθούρ Αλμεντάρεζ, αναφέρει το Innocenceproject.org.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι αστυνομικοί είπαν στον Galvan ότι θα μπορούσε να επιστρέψει σπίτι του αν «ομολογούσε» για το έγκλημα τον Αρθούρ Αλμεντάρεζ, αναφέρει το iflscience.
Τελικά, και οι τρεις ομολόγησαν το έγκλημα και παραδέχθηκαν ότι πέταξαν βόμβα μολότοφ από ένα παράθυρο της πολυκατοικίας.
Λίγες ημέρες αργότερα τόσο ο Τζον όσο και ο Άρθουρ δήλωσαν ότι είχαν ομολογήσει το έγκλημα μετά από σωματική κακοποίηση, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος είπε ότι το ομολόγησε ενώ ήταν μεθυσμένος και χωρίς να του έχουν διαβάσει τα δικαιώματά του.
Ωστόσο και οι τρεις καταδικάστηκαν για φόνο πρώτου βαθμού και εμπρησμό.
Κατά τη διάρκεια της ομολογίας του ο Galvan είχε ισχυριστεί ότι είχε ανάψει τη μολότοφ με ένα τσιγάρο.
Χρόνια αργότερα, όταν ο Galvan ήταν 39 ετών, παρακολουθούσε στη φυλακή μια επανάληψη ενός επεισοδίου των Mythbusters όπου έδειχναν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ανάψεις μια βόμβα μολότοφ με ένα τσιγάρο.
Ο Galvan επικοινώνησε με τον δικηγόρο του, ο οποίος κατά σύμπτωση είχε επίσης δει το επεισόδιο, και ερεύνησε περαιτέρω αυτήν την πτυχή της υπόθεσής.
Το 2007, μια ομάδα ερευνητών στο Αμερικανικό Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων και Εκρηκτικών (ATF) εξέτασε το ίδιο πράγμα, αφού μια ομάδα ύποπτων εμπρηστών ισχυρίστηκε ότι οι φωτιές είχαν ξεκινήσει κατά λάθος από άναμα ενός τσιγάρου.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν 2.000 φορές με τη χρήση ενός τσιγάρου να βάλουν φωτιά στη βενζίνη αλλά δεν τα κατάφεραν ούτε μια φορά.
Χρησιμοποιώντας εμπειρογνώμονες για να βεβαιώσουν την αδυναμία να πάρει φωτιά η βενζίνη χρησιμοποιώντας τσιγάρο, και αρκετούς μάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο αστυνομικός που πήρε τις καταθέσεις είχε χρησιμοποιήσει βία, η νομική ομάδα του Galvan κατάφερε να τον αποφυλακίσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ