Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέσχεσε 1,8 τόνους μεθαμφεταμίνης, την οποία προσπάθησε να εισαγάγει στην Ευρώπη ένα από τα φοβερότερα μεξικανικά καρτέλ, το καρτέλ Σιναλόα.
Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ανθρώπων, μεταξύ αυτών του Μεξικανού επικεφαλής της επιχείρησης. Ακόμη συνελήφθησαν μία Ρουμάνα και τρεις Ισπανοί.
Τα ναρκωτικά ανακαλύφθηκαν στην περιφέρεια Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία. Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη κατάσχεση» της ουσίας «στην Ισπανία και η δεύτερη σημαντικότερη στην Ευρώπη», ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.
Μεταξύ των ανθρώπων που συνελήφθησαν βρίσκεται ένας Μεξικανός υπήκοος, ο οποίος συνδέεται με το καρτέλ Σιναλόα σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές. Ο Μεξικανός, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, είχε αναλάβει να παραλάβει τα ναρκωτικά στην Ισπανία και κατόπιν να τα διανείμει στην Ευρώπη.
Το καρτέλ Σιναλόα είναι από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες και βιαιότερες εγκληματικές οργανώσεις του Μεξικού, η επιρροή του οποίου παραμένει ισχυρή, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του Χοακίν Γκουζμάν, του «Ελ Τσάπο», ή εκείνη του γιου του Οβίδιο, πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2023. Και οι δύο εκδόθηκαν και φυλακίστηκαν στις ΗΠΑ.
Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης χαρτονομίσματα, πέντε αυτοκίνητα, έγγραφα και ένα πυροβόλο όπλο.
Πάντως, η ισπανική αστυνομία εκτιμά ότι επρόκειτο για μία και «μοναδική» επιχείρηση κι ότι «οι μεξικανικές οργανώσεις δεν έχουν εγκατασταθεί» μόνιμα στην Ισπανία. Εκτιμούν ότι οι οργανώσεις στέλνουν έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης που είναι επιφορτισμένος να ελέγχει εάν η επιχείρηση συνάδει με τα συμφέροντά τους και μόλις αυτή τελειώσει, επιστρέφει στο Μεξικό.
Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν προέρχονταν από το Μεξικό και προορίζονταν για την κεντρική Ευρώπη.