Με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά γνωστού παρουσιαστή, απασχόλησε την κοινή γνώμη το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας. Το θέμα απασχόλησε μόνον εκπομπές κοινωνικού ενδιαφέροντος και ουδόλως τους νομικούς κύκλους, οι οποίοι παρακολουθούν –τουλάχιστον- με συστολή, την απαίτηση του κοινού για την αναβάθμιση του αδικήματος σε κακούργημα.

Πρώτο ζήτημα που τίθεται, είναι ότι η παραβατική συμπεριφορά του παρουσιαστή, δεν είναι αυτοτελές αδίκημα. Το revenge porn δεν τυποποιείται αυτοτελώς στο νόμο. Η ελληνική νομοθεσία σε ένα γενικότερο πλαίσιο, προστατεύει την επεξεργασία και διάδοση προσωπικών δεδομένων. Δεν προστατεύει την συμπεριφορά της διάχυσης στο διαδίκτυο οπτικοακουστικού μέσου με σκοπό την εκδίκηση. Άρα, δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται σε «αναβάθμιση του αδικήματος σε κακούργημα», αλλά πρωτίστως σε τυποποίηση του αδικήματος σε νόμο.

Δεύτερο ζήτημα είναι ότι η ελληνική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εναρμονίζεται με διατάξεις της ΕΕ. Η τελευταία τροποποίηση του νόμου επήλθε το 2019 με την οποία θεσπίζονται και ποινικές ευθύνες. Οι  ποινές που προβλέπονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και υπό προϋποθέσεις κακουργηματικού. Ως εκ τούτου, σε έναν νόμο που ίσχυε στην χώρα από το 1997 και τροποποιήθηκε το 2019, αποτυπώνοντας απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου και της κοινωνικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να θεωρείται ότι «πρέπει να γίνει κακούργημα» γιατί μέχρι τώρα «δεν το είχαμε μελετήσει σωστά».

Πέραν της βαρύγδουπης έκφρασης, τι πράγματι ζητούμε να γίνει, υπό το βάρος της αμόρφωτης επί των νομικών ζητημάτων κοινής γνώμης; Τι θα επιφέρει η «κακουργηματοποίηση» της συγκεκριμένης κολάσιμης συμπεριφοράς; Αντιλαμβάνομαι, ότι αυτό για το οποίο διψά η μεσημεριανή ζώνη των τηλεοπτικών σχολιαστών, είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Με δεδομένο, ότι δίνονται οι δυνατότητες στο δικαστή, ακόμα και να στερήσει εν τοις πράγμασι την ελευθερία του καταδικασθέντα, καμία αναβάθμιση δεν χρειάζεται του revenge porn. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην αλλάζουμε την νομοθεσία κάθε φορά που μας ευαισθητοποιεί μια συμπεριφορά ενός επώνυμου προσώπου.

* Ηλίας Σιδέρης, Δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ