Ο ηγέτης μιας «φονικής» αίρεσης στην Κένυα, θα δικαστεί αυτή την βδομάδα, για τον θάνατο 400 και πλέον μελών της, γεγονός το οποίο έχει γίνει γνωστό με το όνομα «σφαγή της Shakahola».
Τα θύματα ήταν μέλη της «Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης», μιας ευαγγελικής αίρεσης που ίδρυσε το 2003 ο αυτοανακηρυχθείς «πάστορας» Paul Nthenge Mackenzie ο οποίος προέτρεψε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού».
Ο 50χρονος πρώην οδηγός ταξί παραδόθηκε στην αστυνομία στις 14 Απριλίου του 2023 και κατηγορείται για «τρομοκρατία», κατηγορία που, όμως, τόσο αυτός όσο και οι συγκρατούμενοί του αρνήθηκαν εντός του δικαστηρίου του λιμανιού της Μομπάσα στον Ινδικό Ωκεανό, αναφέρει ο Guardian.
Σημειώνεται πως ο Paul Nthenge Mackenzie και οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, κατηγορίες για δολοφονία, ανθρωποκτονία, απαγωγή και βασανισμό και κακοποίηση παιδιών σε ξεχωριστές υποθέσεις.
Υπολογίζεται πως από την «σφαγή της Shakahola» έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής τα λείψανα περισσότερων από 440 ανθρώπων, τα οποία βρίσκονταν σε μια ερημική δασική περιοχή στην ενδοχώρα της παράκτιας πόλης Μαλίντι στον Ινδικό Ωκεανό.
Η ανακάλυψη έγινε ύστερα από πληροφορία της αστυνομίας για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή.
Τον φετινό Μάρτιο, οι αρχές άρχισαν να απελευθερώνουν τα πτώματα ορισμένων θυμάτων στους συγγενείς τους, μετά από μήνες προσπάθειας για να γίνει η ταυτοποίησή τους με τη χρήση DNA. Οι έρευνες πλέον γίνονται σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι από τους συγγενείς τους.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το πώς ο Paul Nthenge Mackenzie, ένας αυτοαποκαλούμενος πάστορας με ιστορικό εξτρεμισμού, κατάφερε να αποφύγει τις αρχές, παρά το ιστορικό του από προηγούμενες υποθέσεις, ενώ κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αμέλεια.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κένυας, έχει υποσχεθεί να παρέμβει στα εγχώρια θρησκευτικά κινήματα της Κένυας, η οποία αν και σε μεγάλο βαθμό χριστιανική, έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό αιρέσεων.