Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκπαιδευμένα δελφίνια στη ναυτική της βάση στη Μαύρη Θάλασσα – ενδεχομένως για να προστατεύσει το στόλο της από υποβρύχια επίθεση – σύμφωνα με νέα ανάλυση δορυφορικών εικόνων γράφει o Guardian.
Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο ομάδες δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα υδρόβια θηλαστικά για την ανάκτηση αντικειμένων ή την αποτροπή εχθρικών δυτών.
Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί είναι δυνητικά ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.
Η Ουκρανία είχε επίσης εκπαιδεύσει δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υπήρχε από την σοβιετική εποχή, ωστόσο είχε σταματήσει την δεκαετία του ’90.

H εκπαίδευση των δελφινιών δεν είναι καινούργια τακτική

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση εκπαίδευσαν δελφίνια, καθώς αυτά είχαν ικανότητες ηχοεντοπισμού και έτσι μπορούν να εντοπίζουν υποβρύχια αντικείμενα όπως νάρκες.
Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση των δικών τους δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών – τα οποία είναι επίσης εκπαιδεύσιμα – για να βοηθήσουν ενδεχομένως σε συγκρούσεις.
Το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης αναβίωσε το 2012 από το ουκρανικό ναυτικό, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε ανεπιτυχώς την επιστροφή των ζώων και το RIA Novosti ανέφερε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ