Η νέα πρόεδρος της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη αναλαμβάνει τα ηνία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η νέα Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, γεννήθηκε στο Αστέρι Λακωνίας, από Αρκάδες γονείς και μεγάλωσε στα Καμίνια Λακωνίας. Φοίτησε στο Λύκειο Ξηροκαμπίου (αρχαία Φάριδα) και στη συνέχεια εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και πρόσφατα στο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο. Το έτος 1995 εισήχθη στη νεοϊδρυθείσα τότε Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη.

Ως Πάρεδρος τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Νάξου, Αθηνών και Κω. Με την προαγωγή της στο βαθμό της Προέδρου Πρωτοδικών, τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι την προαγωγή της στο βαθμό του Εφέτη, που κατέχει και σήμερα, υπηρετώντας στο Εφετείο Αθηνών. Ως πρωτοδίκης και ως Πρόεδρος Πρωτοδικών υπηρέτησε για πολλά έτη στο Εμπορικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών ενώ στο Εφετείο Αθηνών συμμετείχε σε μεγάλες δίκες τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος. Επί τέσσερα έτη άσκησε ανακριτικά καθήκοντα, χειριζόμενη και τη μεγάλη υπόθεση με τα δημόσια κτήματα της Σαντορίνης (καλντέρα Σαντορίνης) καθώς και καθήκοντα ειδικής ανακρίτριας.

Μαργαρίτα Στενιώτη
dikastiko.gr

Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια ως εισηγήτρια τόσο στενά νομικών θεμάτων (Ποινικού Δικαίου, ασφαλιστικών μέτρων κλπ.) όσο και γενικότερων (θέση και ιδιαίτερα προβλήματα γυναίκας Δικαστικού Λειτουργού, προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα κλπ.). Πρόσφατα ασχολήθηκε με το ζήτημα της γυναικοκτονίας και την αναγκαιότητα νομικής αναγνώρισής της ως αυτοτελούς εγκλήματος ενώ πλούσια είναι η αρθρογραφία της για τον χειρισμό από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Από το έτος 2017, με αφορμή ένα παιδικό βιβλίο που έγραψαν και εικονογράφησαν παιδιά Δικαστικών Λειτουργών, διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις προς διάδοση του μηνύματος του ευ αγωνίζεσθαι και κατά της αθλητικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Από το έτος 2006 εκλέγεται συνεχώς ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ κατά τα έτη 2012 – 2016 άσκησε διαδοχικά χρέη αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως της Ένωσης, Γενικής Γραμματέως και Προέδρου. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ) και μέλος της Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, στην οποία από το Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα κατέχει τη θέση της Αντιπροέδρου, αγωνιζόμενη εντός αυτής για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Εφέτης κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, γνωρίζει την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα, ενώ είναι έγγαμη και μητέρα ενός τέκνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ