Ερευνα για τον ινδικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani, ο οποίος τυγχάνει ο τρίτος «πλουσιότερος» άνθρωπος στον κόσμο, πίσω από τον Bernard Arnaud και τον Jeff Bezos, δημοσίευσε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η Hindenburg Research.
Σε αυτή περιέχονται «αποδείξεις» περί χειραγώγησης μετοχών και σχέδιο λογιστικής απάτης».
Στην έρευνά της, την οποία η Hindenburg είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συνταχθεί, η ερευνητική εταιρεία αμφισβήτησε τις «υψηλές αποτιμήσεις» των εταιρειών Adani και είπε ότι το «σημαντικό τους χρέος» βάζει ολόκληρο τον όμιλο «σε επισφαλή οικονομική βάση».
Η ερευνητική εταιρεία ολοκλήρωσε την έκθεσή της με 88 ερωτήσεις για τον Όμιλο Adani «ζητάμε λεπτομέρειες για τις υπεράκτιες οντότητες του Adani, αλλά και για την τόσο περίπλοκη, αλληλένδετη εταιρική δομή».
Ο Gautam Adani έχει συγκεντρώσει καθαρή περιουσία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, κυρίως μέσω της ανατίμησης των τιμών των μετοχών στις 7 βασικές εισηγμένες εταιρείες του ομίλου, οι οποίες σημειώσει αύξηση 819%.
Ποια είναι η Hinderburg; Είναι μια εταιρεία έρευνας επενδύσεων και πολύ αξιόπιστη short-seller.
Έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με εταιρείες όπως η Nikola Motor Company, η Lordstown Motors Corporation, η Clover Health, η Kandi και η Tecnoglass.
«Ακόμη κι αν αγνοήσετε τα ευρήματα της έρευνάς μας και λάβετε τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου Adani στην ονομαστική τους αξία, οι 7 βασικές εισηγμένες εταιρείες του έχουν 85% αρνητική τάση καθαρά σε θεμελιώδη βάση, λόγω των υψηλών αποτιμήσεων».
Η Hindenburg είπε ότι έχει λάβει θέση short σε εταιρείες του Ομίλου Adani «μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ και παράγωγων που δεν διαπραγματεύονται στην Ινδία».
Σημειώνεται πως οι short sellers αποκομίζουν κέρδος στοιχηματίζοντας υπέρ της πτώσης μιας μετοχής.

Η αυτοκρατορία του Adani

Από τη μεριά του, ο ινδικός όμιλος Adani κατήγγειλε τους ισχυρισμούς του short seller Hindenburg Research περί απάτης ως «αβάσιμους» και «κακόβουλο συνδυασμό επιλεκτικής παραπληροφόρησης».
Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Adani περιλαμβάνει επτά εισηγμένες εταιρείες, σε τομείς που κυμαίνονται από λιμάνια έως σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε λίγες ώρες αφότου η Hindenburg δημοσίευσε την έκθεσή της, ο οικονομικός διευθυντής του Adani Group Jugeshinder Singh είπε ότι ο Hindenburg δεν έκανε «καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί μας», προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του short seller είναι «αβάσιμοι».
Ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει τον έλεγχο από τις ινδικές αρχές στο παρελθόν.
Το 2021, οι μετοχές των εταιρειών του Adani υποχώρησαν αφού η εφημερίδα The Economic Times ανέφερε ότι τα ξένα κεφάλαια που κατέχουν μερίδια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πάγωσαν από το Εθνικό Αποθετήριο Τίτλων της χώρας.
Ο Όμιλος Adani χαρακτήρισε αυτή την αναφορά «κατάφωρα εσφαλμένη».

Ο Όμιλος

Λίγοι εκτός Ινδίας γνώριζαν τον Gautam Adani μόλις πριν από λίγα χρόνια. Τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος δοκίμασε αρχικά την τύχη του ως έμπορος διαμαντιών πριν στραφεί στον άνθρακα, έχει γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο 60χρονος Adani έκτισε τα τελευταία χρόνια μία οικονομική αυτοκρατορία, επεκτείνοντάς τον όμιλο του που εστίαζε στο εμπόριο άνθρακα σε άλλους τομείς, από κέντρα δεδομένων έως τσιμέντο, μέσα ενημέρωσης και αλουμίνιο.
Ο όμιλος έχει τώρα στην ιδιοκτησία του τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις και ανθρακωρυχεία.
Το ορυχείο του Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, αλλά δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο.
Καθώς η αυτοκρατορία του έχει επεκταθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο, αυξάνοντας σταθερά τον πλούτο του, έχουν αυξηθεί παράλληλα οι ανησυχίες από την ταχεία ανάπτυξη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως με χρέος. Η αυτοκρατορία του είναι «βαθιά υπερ-μοχλευμένη», ανέφερε η CreditSights σε έκθεσή της αυτό τον μήνα.
Ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης των εταιρειών του Ομίλου από αναλυτές. Ωστόσο, οι μετοχές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη — μερικές από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να φτάνουν τις 750 φορές τα κέρδη — καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ