Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσημα ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουνίου.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία:
Είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε την πρώτη ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία θα διερευνά και θα διώκει εγκλήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Από την 1η Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, υπό τη στιβαρή ηγεσία της κ. Laura Kovesi, θα καταπολεμούν το έγκλημα και θα διασφαλίζουν ότι δεν θα χάνεται ούτε ένα ευρώ λόγω διαφθοράς ή απάτης».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Renders, δήλωσε τα εξής:
«Η έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα ανοίξει μια νέα φάση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η βασική αποστολή αυτού του ευρωπαϊκού οργάνου είναι η προστασία των ενωσιακών κονδυλίων από εγκληματίες προς το κοινό συμφέρον των πολιτών μας.
Θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος NextGenerationEU, επαγρυπνώντας προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να βοηθήσουν τις οικονομίες μας να ανακάμψουν από την κρίση».

Στο Λουξεμβούργο η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 της 12ης Οκτωβρίου 2017 και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι η πρώτη υπερεθνική εισαγγελία που είναι υπεύθυνη για ποινικές έρευνες και διώξεις. Στην τρέχουσα σύνθεσή της, 22 κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με επικεφαλής την κ. Laura Kovesi, την Ευρωπαία γενική εισαγγελέα, διαθέτει κεντρικό γραφείο στο Λουξεμβούργο και αποτελείται από έναν Ευρωπαίο Εισαγγελέα ανά συμμετέχον κράτος μέλος, καθώς και από λοιπό προσωπικό. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς που βρίσκονται στα κράτη μέλη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανεξάρτητου φορέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ