Ολοκλήρωσαν το έργο τους σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο επιτροπές που είχαν συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιφέρουν τις πολυσυζητημένες αλλαγές στους Κώδικες, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου,
Στις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα,  είναι και αυτή του άρθρου που αφορά στο δικαίωμα των πολυισοβιτών και ισοβιτών να αιτούνται την υφ’ όρων αποφυλάκιση τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει (με τον ισχύοντα Κώδικα) τα 16 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
Μετά τις αλλαγές το όριο αυτό αυξάνεται και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 20 έτη. Δηλαδή, ισοβίτες και πολυιοσοβίτες για να καταθέσουν αίτηση για αποφυλάκιση με όρους θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 20 έτη με μεροκάματα.

Επιπλέον, αλλαγές θα υπάρξουν και στο αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου το όποιο αποκτά και πάλι  κακουργηματική μορφή.

Μολότοφ και τρομοκρατία

Επίσης, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και σε αδικήματα που αφορούν σε τρομοκρατία, καθώς στο νέο Κώδικα ενσωματώνονται κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο.

Με τις τροποποιήσεις προβλέπονται κυρώσεις και ποινές για πράξεις που ενέχουν πράξεις τρομοκρατίας όπως η στρατολόγηση μελών σε οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών, κ.α.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της κατοχής και παρασκευή εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες  μολότοφ, οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι το συγκεκριμένο αδίκημα παραμένει πλημμέλημα αλλά θα είναι κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών από πρόσωπο που τις φέρει σε συγκεντρώσεις κ.λπ. και διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Τέλος, κακούργημα, θα αποτελεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες και η σύσταση συμμορίας για την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.