Φόρους και πρόστιμα πάνω από 5,7 δισ. ευρώ αναγκάστηκε να επιστρέψει η εφορία στα τελευταία 3,5 χρόνια, σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι αρχικά είχαν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκαν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, επί των οποίων οι φορολογικές αρχές βεβαίωσαν «πρωτόδικα» πρόστιμα και προσαυξήσεις για φορολογικές παραβάσεις, αλλά κατόπιν είτε δικαιώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε από τα φορολογικά δικαστήρια.

Έτσι, η Εφορία αναγκάστηκε να επιστρέψει τα ποσά που είχαν καταβάλει οι «κατηγορούμενοι» και να τα διαγράψει από τους πίνακες των οφειλετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, διαγράφηκαν από τις λίστες των χρεοφειλετών οφειλές ύψους 41 εκατ. ευρώ, από χρέη τα οποία προέκυψαν στους τρέχοντες μήνες, δηλαδή το αποκαλούμενο «νέο ληξιπρόθεσμο» χρέος.

Επίσης, από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος διαγράφηκαν οφειλές ύψους 365 εκατ. ευρώ το 2018, 293 εκατ. ευρώ, το 2019 και 355 εκατ. ευρώ το 2020. Συνολικά μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, στην τελευταία τριετία, οι διαγραφές από τα «νέα χρέη» έφτασαν σε 1,054 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Εφορία αναγκάστηκε να διαγράψει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οφειλές, από το «παλαιό ληξιπρόθεσμο» χρέος  (ηλικίας άνω του ενός έτους), ύψους 397 εκατ. ευρώ. Το 2020 οι διαγραφές από τη συγκεκριμένη κατηγορία χρεών είχαν ανέλθει σε 1,18 δισ. ευρώ, σε 1,95 δισ. ευρώ το 2019 και σε 1,17 δισ. ευρώ, το 2018.

Συνολικά στα 3,5 χρόνια, από το 2018 έως και τον Ιούνιο του 2021, οι διαγραφές χρεών ανήλθαν σε 5,74 δισ. ευρώ!

Βασική αιτία της διαγραφής των χρεών και της επιστροφής των ποσών στους υπόχρεους είναι τα λάθη στους φορολογικούς ελέγχους που αφορούν βασικά στους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

Από τις αποφάσεις της ΔΕΔ, προκύπτει επίσης ότι, συνήθως οι φορολογούμενοι δικαιώνονται για λάθη των ελεγκτικών αρχών στον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, στην επιβολή έκτακτης εισφοράς, τελών χαρτοσήμου, την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ