Η υπόθεση με τον «Μισέλ Φοξ» που παρίστανε τον εκπρόσωπο γαλλικής τράπεζας και εξαπατούσε κόσμο είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκε στο νησί των Ιπποτών.
Την Παρασκευή 27/5 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με 3ετή αναστολή στον 67χρονο Έλληνα που πρωταγωνίστησε σε μια απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση υπόθεση απάτης.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» ο κατηγορούμενος, ταυτοποιήθηκε ως ο «ιθύνων νους» κομπίνας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το έτος 2018.
Φέρεται ειδικότερα να παρίστανε τον εκπρόσωπο τράπεζας της Γαλλίας και να «ψάρευε» τα υποψήφια θύματά του από αγγελίες παροχής εργασίας σε εφημερίδες αλλά και μέσω του διαδικτύου.

Πώς είχε στήσει την κομπίνα

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα για τον εντοπισμό του ξεκίνησε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο στις γνωστές πλατφόρμες καταγγελιών για ενοχλητικά τηλέφωνα τηλεπωλήσεων.
Τρία σταθερά τηλέφωνα στην Αθήνα καταγγέλθηκαν από δεκάδες θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων υπέβαλαν και σχετικές μηνύσεις.
Ο απατεώνας συστηνόταν ως «Μισέλ Φόξ» και ως εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας «Banque Postale», ενώ χρησιμοποιούσε τουλάχιστον 3 διαφορετικές συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων για να προσεγγίζει τα θύματά του.
Φέρεται δε, όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις, να έδρασε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 έως το θέρος του ίδιου έτους. Υποσχόταν συγκεκριμένα ότι θα παρείχε εργασία κατ’ οίκον έναντι μισθού, που κυμαινόταν από 950 έως 1.500 ευρώ στα θύματά του.
Η εργασία αφορούσε στην προώθηση μηνυμάτων sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο της ως άνω τράπεζας και με μαζικό τρόπο, σε διευθύνσεις τις οποίες θα έδινε ο ίδιος στους εργαζόμενους, μέσω tablet και τηλεφώνων i-phone, στα οποία υπήρχε ειδικό λογισμικό, που θα τους προμήθευε.
Ζητούσε εν συνεχεία προκαταβολή για τα έξοδα του τεχνικού που θα τους εκπαίδευε και θα ενεργοποιούσε ειδικό δήθεν λογισμικό αλλά και ένα πλαστό έγγραφο πρόσληψής τους, με λογότυπο της τράπεζας.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασαν την υπόθεση μετά από καταγγελίες ντόπιων θυμάτων.

Η απάτη 

Ο απατεώνας καταχώρησε συγκεκριμένα αγγελία σε άλλη εφημερίδα με την οποία ζητούσε τηλεφωνήτριες για πενθήμερη εργασία και με αμοιβή ύψους 950 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2017, συστήθηκε σε δύο Ροδίτες, ως «Μισέλ Φοξ», εκπρόσωπος της ως άνω γαλλικής τράπεζας και ότι ήθελε να τους προσλάβει για να αποστέλλουν μηνύματα της τράπεζας σε συγκεκριμένες λίστες ατόμων.
Επρόκειτο, όπως τους είχε διαβεβαιώσει, ότι θα τους έστελνε δύο επιταγές με την αμοιβή τους, έναντι και ότι στην πορεία επρόκειτο να συναντηθούν με έναν τεχνικό, που θα τους έδινε τον εξοπλισμό και θα τον προγραμμάτιζε με το ειδικό λογισμικό για να ξεκινήσουν την εργασία τους. Για να προχωρήσει η διαδικασία ζητούσε όμως να του προκαταβάλουν 45 ευρώ έκαστος σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπού σε συστημική τράπεζα.
Για να γίνει περισσότερο πειστικός, τους απέστειλε εικονικές φόρμες πρόσληψης αλλά και δύο «μαϊμού» εντολές πληρωμής 1.200 ευρώ για καθένα εξ’ αυτών. -Σε άλλη ημερομηνία τον ίδιο μήνα παρέστησε σε άλλο Ροδίτη τα ίδια ως άνω ψευδή στοιχεία και του αφαίρεσε το ποσό των 55 ευρώ το οποίο κατέβαλε σε τραπεζικό λογαριασμό άλλου ημεδαπού ως προκαταβολή.

  • Την 25η Ιουνίου 2017 ακόμη ένας Ροδίτης παραλίγο να πέσει θύμα του, αφού όταν του ζητήθηκε να καταβάλει τα 55 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό άλλου ημεδαπού ως προκαταβολή εκείνος δεν το έπραξε.
  • Λίγες ημέρες μετά μια άλλη κάτοικος του νησιού, πείστηκε για τις προθέσεις του να την προσλάβει ως τηλεφωνήτρια – συνεργάτη και της ζήτησε να καταβάλει 55 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπής και λίγες μέρες μετά ακόμη 64 ευρώ σε λογαριασμό ενός άλλου ημεδαπού, δήθεν για έξοδα εμβάσματος που θα της έστελνε μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων. Στο ίδιο θύμα φέρεται παραπέρα να υποσχέθηκε ότι θα της χορηγούσε μια πιστωτική κάρτα και κωδικούς προπληρωμής.
  • Τον ίδιο μήνα μέσω της ίδιας αγγελίας φέρεται να εξαπάτησε με τον ίδιο ως άνω τρόπο ακόμη μια κάτοικο Ρόδου από την οποία όμως ζήτησε να καταθέσει ως προκαταβολή το ποσό των 55 ευρώ σε λογαριασμό άλλου ημεδαπού σε συστημική τράπεζα.

Την 14η Φεβρουαρίου 2020 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 5 ετών χωρίς αναστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ