Ο 55χρονος Γιώργος Μοσχούρης, γνωστός στις αρχές και στον υπόκοσμο ως «Θαμνάκιας» και «νονός της νύχτας», έπεσε νεκρός το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Απριλίου έξω από το ιατρικό κέντρο «Πράξις Υγείας» στη λεωφόρο Παπανικολή, στο Χαλάνδρι. Η ενέδρα θανάτου, με περισσότερες από 30 σφαίρες Καλάσνικοφ, εντάσσεται –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– στον ευρύτερο κύκλο ξεκαθαρισμάτων της Greek Mafia, που πλέον αναδιαμορφώνεται αιματηρά.
Ο Μοσχούρης ήταν εδώ και χρόνια στο στόχαστρο αντίπαλων φατριών του οργανωμένου εγκλήματος. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εκτιμά ότι πίσω από την εκτέλεσή του βρίσκονται οι λεγόμενοι «τσιγαράδες» του Έντικ –μια οργάνωση ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έχει συνδεθεί με σειρά φόνων ισχυρών προσώπων της παλιάς μαφίας.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης, γνωστός ως «Έντικ» ή «Η Φωνή», κατάγεται από τη Γεωργία αλλά διαθέτει ελληνική ταυτότητα από τις Σέρρες. Πλέον διαμένει στο Ντουμπάι και φέρεται να ηγείται από εκεί δικτύου στην Ελλάδα που εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο καπνικών, εκβιάσεις, απαγωγές, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς και «συμβόλαια θανάτου».
Το συμβόλαιο 1 εκατ. και η Μύκονος
Το συμβόλαιο για την εκτέλεση του Μοσχούρη λέγεται ότι άγγιζε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο «Έντικ» φέρεται επίσης να συνδέεται με τις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου («Θείος Τζο»), του Βασίλη Ρουμπέτη («Ράμπο»), του Διονύση Μουζακίτη («Νιόνιος») και του Βαγγέλη Ζαμπούνη («Ζαμπόν»). Εξίσου υψηλό ήταν, κατά πληροφορίες, και το ποσό για τον έγκλειστο 54χρονο «Πανάγο».
Ο Μοσχούρης είχε μακρά διαδρομή στον χώρο των εκβιασμών από τη δεκαετία του ’90. Ξεκίνησε ως μέλος ομάδας «νονών της νύχτας», ο αρχηγός της οποίας δολοφονήθηκε το 2000 στον Σχοινιά. Στη συνέχεια… ανεξαρτητοποιήθηκε, αναλαμβάνοντας άλλες… «δουλειές» – από «προστασίες» μέχρι διαμεσολαβήσεις για επιχειρηματικές διαφορές, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος, όπου θεωρούνταν κυρίαρχη φυσιογνωμία στον χώρο των «μπράβων».
Το όνομά του είχε εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις: από έκρηξη το 2002, μέχρι απόπειρα δολοφονίας επιχειρηματία το 2013, ενώ ήταν μεταξύ των βασικών υπόπτων στη δικογραφία της Greek Mafia του 2015. Αποφυλακίστηκε το 2019, έπειτα από εννέα χρόνια εγκλεισμού.
Η χθεσινή εκτέλεση έγινε με απίστευτο τρόπο: μέρα μεσημέρι, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του Χαλανδρίου. Οι εκτελεστές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, βγήκαν από το όχημά τους φωνάζοντας «σκύψτε όλοι κάτω» και στη συνέχεια «γάζωσαν» το θύμα με περισσότερες από 30 σφαίρες, εκ των οποίων μία χτύπησε το παρμπρίζ διερχόμενου ΙΧ, ενώ βίντεο κατέγραψε την πτώση δικυκλιστή από το σοκ των πυροβολισμών.
Ο Μοσχούρης ήταν μόνος του και φέρεται να αιφνιδιάστηκε, αν και –σύμφωνα με πληροφορίες– γνώριζε για το συμβόλαιο σε βάρος του. Πιθανολογείται ότι δεν περίμενε να δεχθεί επίθεση μέρα μεσημέρι σε τόσο πολυσύχναστο σημείο.
Το όχημα των δραστών βρέθηκε καμένο στην οδό Οδυσσέως 5 στο Πάτημα Χαλανδρίου –το ίδιο σημείο όπου είχε καεί και το όχημα των εκτελεστών του Δημήτρη Καππέ-Καπετανάκη το 2020 στα Βριλήσσια, επίσης θύμα «συμβολαίου θανάτου».
Η υπόθεση Καραϊβάζ
Το όνομα του Γιώργου Μοσχούρη εκτός από την απόπειρα εκτέλεσής του που είχε γίνει στη Βούλα, είχε βρεθεί από αρκετά νωρίς στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. για πιθανή ηθική αυτουργία στη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το όνομά του εξετάστηκε σοβαρά, καθώς υπήρχαν ενδείξεις επαφών με πρόσωπα που συνδέονται με την εκτέλεση του δημοσιογράφου.
Παρά τις αρχικές υποψίες, ουδέποτε βρέθηκε απτή απόδειξη που να καθιστά τον Μοσχούρη ποινικά υπεύθυνο ή να οδηγεί σε απαγγελία κατηγορίας.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και για το εάν σχετίζεται το θύμα με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ: «Η σεναριολογία δεν κάνει καλό και θα συμβούλευα να μην το συνεχίσουμε. Η υπόθεση Καραϊβάζ είδατε ότι, δυστυχώς, δεν εξελίχθηκε καλά. Πρέπει να εργαστούν οι υπηρεσίες από την αρχή, να χτίσουν κατηγορίες ισχυρές και να τις παραπέμψουν στο δικαστήριο».