Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από μια σημαντική, αλλά και όχι τόσο γνωστή σελίδα του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Ήταν ξημερώματα της 8ης Μαΐου 1973 όταν ένοπλοι ΕΣΑτζήδες συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και οργανώσεων.

Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν πάνω από τρεις μήνες, υποβλήθηκαν σε συνεχείς ανακρίσεις με σκληρά βασανιστήρια, όπως ξυλοδαρμό τρεις φορές την ημέρα με χτυπήματα με κλομπ στο κεφάλι και όλο το σώμα μέχρι λιποθυμίας καθώς και πολυήμερη ορθοστασία.

Το χτύπημα της ΕΣΑ στο φοιτητικό κίνημα και στις παράνομες πολιτικές οργανώσεις νεολαίας έμεινε γνωστό ως η «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».
Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τις δυνάμεις του Στρατού και όχι της Ασφάλειας μετά την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και ήταν για πρώτη φορά που ανατέθηκε στην ΕΣΑ ειδική αποστολή καταστολής του φοιτητικού κινήματος.

Ο γνωστός δικηγόρος και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Γιάννης Μαντζουράνης που ήταν εκ των φοιτητών που συνελήφθησαν από την ΕΣΑ τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» με δήλωσή του στην σελίδα του στο Facebook, θυμάται και τιμά «τα παιδιά που στάθηκαν με γενναιότητα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη και το έγγραφο με τον κατάλογο των συλληφθέντων:

«Η ιστορία του κόσμου δεν είναι άλλη από την πρόοδο της συνείδησης της ελευθερίας” – Hegel

Σαν σήμερα, πριν από 49 χρόνια, δεκάδες φοιτητές έπεσαν στα νύχια της χουντικής ΕΣΑ.
Ήταν παιδιά που αντιστάθηκαν στο χουντικό σκοτάδι κι έκαναν το ίδιο τους το σώμα δαυλό ελευθερίας.
Παιδιά που περπάτησαν πλάι-πλάι με τον Άνθρωπο για να σπάσουν τα δεσμά της πατρίδας.
Παιδιά που αγωνίστηκαν για να μπορέσουν οι πολλοί να ανασάνουν ελεύθερα. Για να μην είναι η ελευθερία και η λαϊκή βούληση κούφιες λέξεις.
Παιδιά που στάθηκαν με γενναιότητα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

ΥΓ. Προς κυρίους Βορίδη και Μητσοτάκη: Τα γκρίζα μαλλιά εκείνων των παιδιών του 73 ξεχωρίζουν σήμερα ανάμεσα στα χιλιάδες νέα παιδιά που μοιράζονται το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας πάντα…»

Δείτε την ανάρτηση του Γ. Μαντζουράνη στην επίσημη σελίδα στο Facebook:

Το_εγγραφο_της_ΕΣΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ