Στη Βηρυτό βρέθηκαν σήμερα (31/05) Γάλλοι ανακριτές, προκειμένου να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στον φυγόδικο Ghosn, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο «αρχιτέκτονας» της συμμαχίας αυτοκινητοβιομηχανιών Renault – Nissan βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά ερευνών μετά την απόδρασή του στον Λίβανο στα τέλη του 2019, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι ελπίζει να καθαρίσει το όνομά του από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν περί οικονομικών ατασθαλιών.
Οι ισχυρισμοί των γαλλικών Αρχών αφορούν οικονομικές παρατυπίες στη Γαλλία.
Η ομάδα υπεράσπισης του Ghosn έχει πει ότι έχει εντοπίσει διαδικαστικές παρατυπίες στη γαλλική υπόθεση που υπονομεύουν τις νομικές διαδικασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνες οι λιβανέζικες δικαστικές Αρχές.
Οι δικηγόροι του ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι ο Ghosn -που στο παρελθόν έχει ζήσει και εργαστεί στη Γαλλία και έχει γαλλική, λιβανέζικη και βραζιλιάνικη υπηκοότητα- θα καταθέσει ως μάρτυρας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα υπεράσπισης ζητά να δοθεί στον Ghosn «καθεστώς “εναγόμενου”, καθώς μόνο αυτό θα του επιτρέψει να προσφύγει κατά των νομικών σφαλμάτων που αφορούν την υπόθεση».
Ο Ghosn, που αρνείται τις όποιες παρατυπίες σε όλες τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται, ήταν πρόεδρος της Nissan και της Mitsubishi και διευθύνων σύμβουλος της Renault όταν συνελήφθη στην Ιαπωνία το 2018, κατηγορούμενος ότι είχε υποβάλει ανακριβή στοιχεία για τον μισθό του και ότι χρησιμοποιούσε κεφάλαια της εταιρίας για προσωπικούς λόγους.
Διέφυγε στον Λίβανο τον Δεκέμβριο του 2019, κρυμμένος σε μία θήκη μουσικού οργάνου, με ιδιωτικό τζετ που πέταξε από το ιαπωνικό αεροδρόμιο Κανσάι και έκτοτε παραμένει στη συγκεκριμένη χώρα.
Στη Γαλλία, ο Γκοσν βρίσκεται σε διαμάχη με τον πρώην εργοδότη του, τη Renault, για την καταβολή σύνταξης και αποζημιώσεων που ο ίδιος υποστηρίζει ότι του οφείλονται. Τα ερωτήματα των Γάλλων ανακριτών στον Λίβανο αφορούν εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο 67χρονος στο Παλάτι των Βερσαλλιών, καθώς και εάν σε μία περίπτωση χρησιμοποίησε εν γνώσει του κεφάλαια της εταιρίας για να διοργανώσει μια ιδιωτική γιορτή.
Το γραφείο του Γάλλου εισαγγελέα εξετάζει επίσης τις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ της Renault, της ολλανδικής θυγατρικής της και μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στο Ομάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ