Περισσότεροι από 14.000 ύποπτοι συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν σχεδόν 8.000 όπλα κάθε τύπου, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η Ιντερπόλ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Λιόν, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Trigger IX διεξήχθη από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου. Κατασχέθηκαν 203 τόνοι κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 5,7 δισεκ. δολάρια. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 372 τόνοι χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ναρκωτικών (ηρωίνης, κοκαΐνης, αμφεταμινών και άλλων).
Συνολικά, οι αρχές χωρών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής προχώρησαν σε 14.260 συλλήψεις. Κατασχέθηκαν 8.263 παράνομα όπλα και 305.000 γεμιστήρες «στη μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοφορίας που έχει συντονίσει ποτέ η Ιντερπόλ».
Περίπου 100.000 πυρομαχικά βρέθηκαν στην Ουρουγουάη, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στη χώρα αυτή. Τα διακινούσαν δύο Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή αστυνομία.
«Το γεγονός ότι μια επιχείρηση κατά των παράνομων όπλων κατέληξε σε κατασχέσεις τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών είναι άλλη μια απόδειξη ότι αυτά τα αδικήματα συνδέονται μεταξύ τους», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ.
Η Trigger ΙΧ οδήγησε εξάλλου στην αποκάλυψη μιας σειράς άλλων εγκλημάτων – από υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τρομοκρατικές ενέργειας. Εξαρθρώθηκαν συνολικά 20 εγκληματικά δίκτυα που δρούσαν σε διάφορες χώρες.
Μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν μέλη του Καρτέλ των Βαλκανίων, της πανίσχυρης βραζιλιάνικης εγκληματικής οργάνωσης Πριμέιρο Κομάντο ντα Καπιτάλ και της Μάρα Σαλβατρούτσα, της μαφίας του Σαλβαδόρ. Όλες αυτές οι οργανώσεις δρουν στην Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ και εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων.
Έντεκα θύματα διακίνησης ανθρώπων απελευθερώθηκαν στην Παραγουάη, χάρη σε αυτήν την επιχείρηση.
Στην Trigger IX συμμετείχαν 15 χώρες της περιοχής και περίπου 100 οργανισμοί επιβολής του νόμου, όπως η Υπηρεσία Αλκοόλ, Όπλων και Εκρηκτικών των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ