Ο Φώτης Ντούλος αντιμετώπιζε κατηγορίες ανθρωποκτονίας για την πενηντάχρονη σύζυγό του Τζένιφερ, η οποία είχε εξαφανιστεί στις 24 Μαΐου του περασμένου έτους, χωρίς όμως ποτέ να έχει βρεθεί η σορός της.

Πώς όμως στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση εναντίον του εν διαστάσει συζύγου της; Τα εντάλματα των αμερικανικών αρχών δείχνουν τον δρόμο που ακολούθησε η αστυνομία.

Η αμερικανική αστυνομία κατέσχεσε πολλά αυτοκίνητα και δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές. Ζήτησε δεδομένα από κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλο το Κονέκτικατ, ενώ ρώτησε την Google και την Waze αν αναζήτησε κανείς τον δρόμο προς την έπαυλη της Τζένιφερ Ντούλου σε προάστιο του Κονέκτικατ τις ώρες μετά την εξαφάνισή της.

Όμως, πριν από όλες αυτές τις κινήσεις, οι αστυνομικοί, μετά από δήλωση για εξαφάνιση της Ντούλου αφού άφησε τα παιδιά της στο σχολείο, είχαν αντικρίσει μία ειδεχθή, αιματηρή σκηνή εγκλήματος στο σπίτι της, στο εύπορο προάστιο Νιού Κάνααν, στο Κονέκτικατ. Αμέσως είχαν αντιληφθεί ότι η Ντούλου ήταν θύμα βίαιης επίθεσης μέσα στο σπίτι της.

Οι διαδικαστικές λεπτομέρειες της ενδελεχούς έρευνας για την εξαφάνιση της Ντούλου τον Μάιο, αποκαλύφτηκαν λίγες ημέρες πριν από την αυτοκτονία του συζύγου της, Φώτη Ντούλου, όταν ένας δικαστής αποκάλυψε 467 σελίδες ενταλμάτων έρευνας, τα οποία έριξαν φως στο πώς οι αξιωματούχοι κατάφεραν να ασκηθούν κατηγορίες στον εν διαστάσει σύζυγό της για φόνο και απαγωγή, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η σορός της.

Πολλές από τις πληροφορίες των περίπου 50 ενταλμάτων είχαν γίνει γνωστές στις 7 Ιανουαρίου, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Ντούλο. Όμως τα έγγραφα που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα χαρτογραφούν τις προσπάθειες της αστυνομίας αφενός να στοιχειοθετήσουν ότι η Ντούλου είναι νεκρή, αφετέρου ότι ο Ντούλος εμπλέκεται στην υπόθεση.

Εξάλλου και στην τελευταία ακροαματική διαδικασία στο Στάμφορντ, ο Ντούλος είχε δηλώσει αθώος στις κατηγορίες εναντίον του, ενώ αμέσως μετά, ένας από τους δικηγόρους του, ο Νορμ Πάττις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ντούλου εξακολουθούσε να είναι εξαφανισμένη και ότι ως εκ τούτου το κράτος δεν μπορούσε να με απόλυτη βεβαιότητα να αποφανθεί ότι είναι νεκρή.

Αυτά είναι τα πέντε πιο αποκαλυπτικά εντάλματα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές:

1. Αίμα στο τσιμέντο του πατώματος

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο επικεφαλής ιατροδικαστής του Κονέκτικατ κατέληξε στο συμπέρασμα από το αίμα που βρέθηκε ότι τα χτυπήματα που δέχθηκε η Ντούλου ήταν θανατηφόρα, καθώς δεν θα μπορούσε να έχει επιβιώσει από αυτά.

Στα εντάλματα έρευνας, η αστυνομία αναλύει πως έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα και περιγράφει μία πολυαίμακτη σκηνή εγκλήματος στην οικία της Ντούλου, καθώς υπήρχε αίμα σε όλο το τσιμεντένιο πάτωμα του τριθέσιου γκαράζ, όπου εντόπισαν επίσης ίχνη από ματωμένες πατημασιές.

Οι αστυνομικοί βρήκαν αίμα στους κάδους απορριμάτων και στην πόρτα ενός Range Rover στο γκαράζ, κοντά στο οποίο βρέθηκαν και σταγόνες αίματος. H αστυνομία βρήκε επίσης λεκέδες αίματος στο εσωτερικό του μαύρου S.U.V. της Ντούλου, το οποίο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο κοντά σε ένα πάρκο πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι της.

Την πρώτη ημέρα των ερευνών, (η δήλωση εξαφάνισης της Ντούλος είχε γίνει στις 24 Μαΐου) η αστυνομία είχε δηλώσει ότι είχε λάβει περίπου 60 δείγματα από λεκέδες που έμοιαζαν με αίμα, από πόμολα, από ένα χρησιμοποιημένο ρολό υγείας και από χαρτί κουζίνας. Είχαν πάρει επίσης καμιά δεκαριά από δείγματα αίματος μέσα από το σπίτι.

2. Ιστορικό κλήσεων για οικογενειακή βία

Οι αστυνομικοί συνάντησαν για πρώτη φορά τον Φώτη Ντούλο μία ημέρα μετά την εξαφάνιση της εν διαστάσει συζύγου του, αλλά τα εντάλματα έρευνας δείχνουν ότι πολύ γρήγορα έγινε το επίκεντρο των ερευνών τους. Πριν από την εξαφάνισή της, το ζεύγος Ντούλου βρισκόταν σε σκληρή δικαστική διαμάχη για διαζύγιο και επιμέλεια για δύο χρόνια. Η υπόθεση περιλάμβανε εκατοντάδες από αναφορές με αλληλοκατηγορίες. Η επιμέλεια είχε ανατεθεί στην Ντούλο.

Σε ένα από αυτά τα περιστατικά η Ντούλου κάλεσε την αστυνομία να αναφέρει τη λεκτική επίθεση από τον σύζυγό της μπροστά στα παιδιά, κατηγορώντας της ότι είναι κακή μητέρα και ότι ανήκει σε άσυλο.

Η μπέιμπι-σίττερ των παιδιών, η Λορέν Αλμέιντα, κατέθεσε στην αστυνομία ότι είχε υπάρξει μάρτυρας πολλών επεισοδιακών καυγάδων του ζευγαριού, καθώς και ότι η Ντούλου της είχε εκμυστηρευθεί ότι ο σύζυγός της είχε επιχειρήσει να την πατήσει με το αυτοκίνητο, γεγονός που είχε συμπεριλάβει και στην αίτηση διαζυγίου της.

3. Εμπιστευτική ψυχολογική αξιολόγηση

Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση, η αστυνομία ζήτησε αντίγραφο από εμπιστευτική ψυχολογική αξιολόγηση της Ντούλου, που είχε διεξαχθεί από ψυχολόγο για την υπόθεση επιμέλειας των παιδιών.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τα εντάλματα, η αστυνομία πίστευε, αν και δεν ήταν σε θέση να το θεμελιώσει με απόλυτη βεβαιότητα, ότι η Ντούλος «είχε δεχθεί επίθεση και είχε απαχθεί παρά τη θέλησή της».

Οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι μία ψυχολογική αξιολόγηση από λειτουργό που είχε ορίσει το δικαστήριο, θα μπορούσε να τους δώσει μία εικόνα για την ψυχική κατάσταση της Ντούλου. Μία τέτοια έκθεση θα αποκάλυπτε αν η Ντούλος ήταν σε θέση να κάνει κακό στον εαυτό της, ή θα ενίσχυε την υπόθεση εργασίας τους περί εμπλοκής του συζύγου της.

4. Η τελευταία του επίσκεψη στο σπίτι της

Αρχικά ο Ντούλος είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι είχε επισκεφθεί το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του στις 22 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την εξαφάνισή της, για να δει τα παιδιά, και ότι η Ντούλου τον είχε προσκαλέσει για δείπνο στο πίσω αίθριο.

Όμως ελέγχοντας την ιστορία του Ντούλου, η αστυνομία διαπίστωσε ότι το δικαστήριο είχε ορίσει οι επισκέψεις του Ντούλου στα παιδιά του να γίνονται παρουσία επιβλέποντα. Ο επιβλέπων και συνεργάτης του κατέθεσαν στην αστυνομία ότι ο Ντούλος ποτέ δεν εισήλθε στην κατοικία της εν διαστάσει συζύγου στις 22 Μαίου και ότι ο Ντούλος δεν είχε αφεθεί ποτέ χωρίς επίβλεψη στο σπίτι της.

Η αστυνομία ζήτησε ένταλμα έρευνας για όλες τις εκθέσεις και τις αναφορές σχετικά με τις υπό επίβλεψη επισκέψεις του Ντούλου στα παιδιά του, ελπίζοντας να αποδειχθούν πράγματι οι δηλώσεις του επιβλέποντα λειτουργού. Ερεύνησαν επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, αν ο Ντούλος είχε προσκαλέσει σε δείπνο την σύζυγό του λίγο πριν την εξαφάνισή της.

5. Ενδελεχής προσχεδιασμός

Την 1η Ιουνίου, περίπου μία εβδομάδα αφότου άρχισαν οι έρευνες, η αστυνομία συνέλαβε τον Ντούλο και τη σύντροφό του, Μισέλ Τροκόνις με τις κατηγορίες για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων και παρεμπόδισης έρευνας.

Την επόμενη ημέρα, ένας σύμβουλος πληροφορικής της εταιρείας πολυτελών κατασκευών του Ντούλου κατέθεσε στην αστυνομία ότι η Τροκόνις του είχε ζητήσει να μεταφέρει όλα τα δεδομένα του τηλεφώνου και του υπολογιστής της σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αφού το έκανε, της διέγραψε όλες τις φωτογραφίες από το τηλέφωνό της. Όσο τη βοηθούσε, ο υπάλληλος σχολίασε ότι η εξαφάνιση της Ντούλου θα πρέπει να είναι «κάτι πολύ σκληρό» για τον Ντούλο, αλλά η απόκρισή της, σύμφωνα με εκείνον ήταν απλώς ένα «περίεργο βλέμμα».

Ο σύμβουλος κατέθεσε επίσης ότι ο Ντούλος χρησιμοποιούσε έναν διαδικτυακό πάροχο αποθήκευσης δεδομένων το Blackblaze. Η αστυνομία με ένταλμα ζήτησε από την εταιρεία όλα τα αντίγραφα των εγγραφών του Ντούλου.

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίθεση κατά της Ντούλου ήταν αποτέλεσμα «εκτενούς προσχεδιασμού» καθώς και «σημαντικής προσπάθειας απόκρυψης στοιχείων», τόσο από τον Ντούλο, όσο και από την Τροκόνις, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες συνέργειας σε φόνο.

Πηγή: law and order

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ